Meleg falatok hideg téli estékre
Ahogy beköszönt a tél, munkából hazaérvén jól esik elkortyolgatni egy bögre forró italt, legyen az tea, forró csokoládé vagy akár forralt bor. Hozzá pedig szívesen fogad a család apraja-nagyja vagy a betérő barátok valami finomságot. Az alábbi ételek nemcsak finomak, de gyorsan és különösebb konyhai jártasság nélkül is elkészíthetőek, és még a pénztárcánkat is kímélik.
Rösti
A svájciak röstijüket főtt, vagy akár nyers burgonyából készítik, ezt lereszelik, a reszeléket egy serpenyőbe teszik, amiben előzőleg már vajat vagy disznózsírt olvasztottak fel, megsózzák és addig sütik, míg külseje aranybarna lesz. Ezután a rösti az asztal közepére kerül és mindenki, aki körülötte ül, vesz belőle egy kanálnyit. Vannak olyan helybeliek is, akik ezt reggeliznek. Mások a röstit - elfogyasztása előtt - egy csésze tejes kávéba mártogatják. Az egészen szemtelenek arra is merészkednek, hogy sajttal, szalonnával vagy hagymával egyék. Szélsőséges szakácskönyvekben még röstipizzák, röstiburgerek, sőt erőlevesbe való röstibetét receptjét is megtalálhatjuk.
Sütőtök-rösti
© Gyimesi Zsuzsa |
Füstölt sajtos prósza
Készítése előtt legalább két nappal 3 deci tejet öntsünk egy mázas agyagköcsögbe és állítsuk meleg helyre. Ha megaludt, adjunk hozzá egy egész tojást, egy-egy kávéskanálnyi sót és szódabikarbónát és annyi lisztet, hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen. Vékonyan olajozzunk be egy sütőlemezt, kenjük rá vékonyan a tésztát és toljuk a forró sütőbe 3 percre. Kivéve kenjük meg a tetejét tejföllel, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal és süssük tovább, míg aranybarna nem lesz.
Francia hagymaleves
Igazi téli, a belsőnket jól átmelegítő finomság a francia hagymaleves. Fejenként egy nagy fej hagymát nagyobb kockákra vágunk, kevés olívaolaj és vaj keverékén üvegesre pirítjuk. Megszórjuk két kanál liszttel, folyamatos keverés mellett megpirítjuk a lisztet is. Felöntjük fejenként két deci marhahúslevessel (a leveskocka is megteszi) és 20 percig főzzük. Leszűrjük, a szűrőn fennakadt hagymát rákenjük zsemleszeletekre, megszúrjuk reszelt sajttal és forró sütőben ropogósra sütjük. A leszűrt levest visszatesszük a tűzre, frissen reszelt szerecsendióval és borssal ízesítjük, felforraljuk és a megsült hagymás krutonokkal tálaljuk.
Kakaós karfiol
© sxc.hu |
Kotschuri
A kotschuri indiai eredetű, zöldborsós kenyérke. 18 darabhoz 20 deka lisztet, két evőkanál gít vagy olívaolajat, fél kávéskanál sót egy mély tálban jól összekeverünk, majd 1,2 deci vizet hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk. A cipót letakarjuk húsz percre nedves konyharuhával. Közben 15 deka mélyhűtött, majd felolvasztott zöldborsót pürésítünk a turmixban. Egy serpenyőben felforrósítunk két evőkanál gít vagy olívaolajat és ezen három percig pirítjuk a borsóbürét. Hozzáadunk egy teáskanál garam masalát, fél teáskanál őrölt római köményt és csipetnyi sót. A tésztát kinyújtjuk, rákenjük a borsópürét, és ismét jól összegyúrjuk. A tésztából 18 egyforma nagyságú golyót formázunk, majd vékonyan beolajozott deszkán 1-2 mm vékony lapokat nyújtunk belőlük. Közben egy lábasban bőségesen olajat hevítünk. A kenyérkéket a nagyon forró olajba helyezzük, majd egy habkanál segítségével lenyomjuk az olaj aljára, míg fel nem fúvódnak. Mindkét oldalán aranyszínűre sütjük, papírszalvétán lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk őket.