Recesszió a konyhában - tippek, receptek
Sok családban észrevették már 2008-ban a családi kasszára nehezedő nyomást, és idén sajnos nem számíthatunk javulásra. Sőt, ahol lehet, még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat azoknak, akik esetleg lakás- vagy autórészleteket törlesztenek hónapról-hónapra.
A magyar háztartások átlagosan a bevételeik egynegyedét költik élelmiszerekre, míg Ausztriában ez a szám mindössze 13 százalék, de Romániában például 38 százalék körül van. Sokan szeretnénk a „hasunkon” spórolni, ehhez próbálunk pár tanáccsal szolgálni.
Nagy meglepetésként ért, amikor egyszer, elfogadva édesanyám tanácsát, egy hónapon keresztül összeírtam mindent, amit a boltban vásároltam, és azt is, amit ezekből az élelmiszerekből készítettem. Bár mindig igyekszünk odafigyelni arra, hogy ételt csak a legszükségesebb esetben dobjunk ki, gyakran végezte a kukában egy-egy darab kenyér, jó pár kiló gyümölcs vagy zöldség.
Házi sütésű kenyér. Nem olcsóbb, mégis megéri |
Miután kétheti menütervet készítettünk, már csak kéthetente kellett a nagybevásárlást is csinálni, így sokkal kevesebbet költöttünk. Persze egy ilyen terv azért nem kőbe vésett parancs, hiszen bármikor közbejöhet egy vendégsereg, vagy egy éttermi vacsora, de irányadónak tökéletes. Csupán péksüteményt, és salátafélét vásároltunk napi rendszerességgel. A hónap végi összesítésnél hatalmas meglepetés ért: harmincnégy százalékot spóroltunk. Azt hiszem a húsz százalék megtakarítása minden családnak lehetséges ezzel a módszerrel.
Az sem mindegy, mit hol vásárolunk. A legfontosabb a lista, hogy tudjuk mit muszáj, és mit felesleges a kosarunkba tenni. Zöldségfélét és húst mindig a piacon veszek. Szintén itt vásárolok tojást is. Piacra is kéthetente megyek, legalább egy órát rászánva a bevásárlásra. Először körbejárok, feltérképezem, hogy hol a legszebb az áru. Természetesen a piacozás családi program, hiszen kell, aki segít a cipekedésben, de a lángost se érdemes kihagyni senkinek sem. A gyerekeket is célszerű magunkkal vinni, így tanulja meg a legkönnyebben, hogy melyik évszakban mit érdemes venni, melyik ételnek mik a hozzávalói.
Nagyobb üzletben vásárolom a tejet és a tejterméket, lisztet, cukrot, olajat, tésztafélét. Érdekes módon a tartós tej sokszor olcsóbb, mint a sima, ezért abból mindig egy kartonnal veszek. Magántermelőtől, évente egyszer vesszük a mézet (a boltban kapható mézek nagy része hamisítvány sajnos), édes-nemes paprikát, az almát, amit a pincében teleltetünk a krumplival és a gyökérzöldséggel együtt. Bár ez a beszerzési forma nem mindig a legolcsóbb, összességében mégis megéri, hiszen az alma illatos és harsogó, a krumpli jó ízű, a paprika pedig csodálatosan piros.
Soha nem vásárolunk bolti gyümölcsjoghurtot. Egy doboz natúr joghurt elkeverve egy liternyi 35 fokos tejjel, langyos helyen pihentetve egy éjszaka alatt joghurttá változik, amit házi lekvárral, friss, vagy aszalt gyümölccsel keverve eszünk reggelire. Olcsóbb is, mint a bolti, és azt is tudjuk, hogy mi van a tányérunkban. Pár éve, ha időm engedi, magam sütöm a kenyerünket. Nos, a házi kenyér egyáltalán nem olcsóbb, mint a bolti, sőt 10-15 százalékkal drágább is, de négy napig puha marad, nem morzsálódik, és nagyon jól fagyasztható. Szemben a bolti kenyérrel, ami már kétnaposan sem ehető, a saját még mindig isteni illatú, sercegő héjú, fantasztikus ízű. Szívesen viszi munkába uzsonnának a család apraja-nagyja, így aztán soha nem kell a megpenészesedett, kiszáradt sarkát a kukába dobni, összességében mégis spóroltam vele. Természetesen a kenyérrel több óra munka van, de 6-7 éves gyerekek már nagyon jól tudnak segíteni a dagasztásban, szeretik figyelni a kelő tésztát. Igazi csapatépítő tréning, garantáltan senki nem akar közben a televízió előtt tespedni.
Végezetül két recept következik, egy egyszerű fehérkenyéré, amit tovább lehet fejleszteni egy kis gyakorlattal, illetve egy igazán kiadós húsételé, amit a gyerekek is nagyon kedvelnek.
Egyszerű fehérkenyér
1 kg BL 80-as liszt, 7 dl langyos víz, 3 kávéskanál szárított élesztő, 4 kávéskanál só, 1 ek méz, 1 ek 10 százalékos ecet, 1 ek sikér (bioboltban kapható búzafehérje, könnyebb lesz tőle a tészta).
Fontos, hogy minden hozzávaló legyen langyos. A lisztet fél percre érdemes megmelegíteni a mikróban. A szárított élesztőt nem kell külön felfuttatni, mehet minden rögtön a kelesztő tálba. Ha van dagasztógépünk, akkor azzal, ha nincs, akkor kézzel kell kidagasztanunk nagyon alaposan, ami húsz percet jelent. A kenyér - mint ahogy minden kelt tészta - titka az alapos kidolgozás.
Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, majd újra átgyúrjuk, kenyérré formázzuk. Újra duplájára kelesztjük, bevágjuk a tetejét, lisztezett sütőlemezre tesszük, majd 230 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Magasabbra kel a kenyér, ha a sütő aljába egy pici tálkába egy kevés vizet öntünk, és hagyjuk párologni. 10 percig ezen a hőmérsékleten sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 190 fokra. További 30-40 perc után megnézzünk, hogy az alja kongó hangot ad-e. Ha igen, akkor a kenyér elkészült.
Főtt húsgombócok
Hozzávalók a gombóchoz: 1 kg darált hús, 2 tojás, 8 ek zsemlemorzsa, 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 tk majoránna, 1 tk őrölt kömény, 1 ek pirospaprika, só, bors.
A masszából tojásnyi golyókat formázok, a felét zsemlemorzsába forgatom, papírtálcára teszem, majd lefagyasztom. A másik felét a szaftban kifőzöm.
Hozzávalók a szafthoz: 2 nagy hagyma felkockázva, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek pirospaprika, 2 babérlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 tk őrölt kömény.
Előbb egy széles lábosban elkészítem a szaftot, majd kifőzöm benne a gombócokat. Lefedem, és 20-25 perc alatt készre párolom. Tejföllel és petrezselyemzölddel ízesítem. Főtt tésztával tálalom.