2008. december. 31. 09:45 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. december. 31. 18:52 Gasztro

Újévi koktélparti – tippek, receptek

Akkoriban még éppen kezdődhetett így szilveszteri recept: „végy négy kiló vesepecsenyét, két szép libamájat, három csirkét”, és ajánlatos volt az asztalra készíteni champagne-t, cognac-ot. A harmincas évek végét írtuk, a kor egyik legnépszerűbb „étel-és életművészet tanácsadója”, báró Hatvany Lili a komplett ünnepi menüsorok mellett remek újévi parti recepteket is kiötlött, mielőtt az Európa fölé gyülekező felhők alól kiszaladt Amerikába.

Hogy az 1938-39-es esztendő fordulója hol köszönt rá, azt sejtetni engedte: „Ha nagyon elpilledt társasággal van dolgunk, akiket fel kellene kicsit élénkíteni, itt van két meglepő hatású amerikai recept, az egyiknek már a neve is jelentős… a másik néger találmány”. Íme!

Tired Businessmann. 1 pohár gin,1 pohár vermouth (tetszés szerint olasz vagy francia) és egy pohár whisky  - rétegezve egymásra öntjük, nem rázzuk.. 

Harlemcocktail. 1 pohár gin, fél pohár folyékony akácméz- shakerben nagyon sokáig és erősen rázzuk össze.

Persze nem maradhatott ki a repertoárból a Champagne cocktail sem, mindjárt két változatban.

Pezsgőspohárba egy darab kockacukrot teszünk, angosturával bőven meglocsoljuk, tetejébe jéghideg pezsgőt öntünk. A másik változat szerint egy vizes pohár pezsgőhöz egy-egy likőrős pohár konyakot és curacaot adunk – shakerben felrázzuk.
 
Az újévi asztalra egyebek mellett libamájkrémmel töltött nagy szemű olívabogyókat, sonkával töltött kis briósokat, sajttal töltött sós fánkocskákat, meleg tojásos, májas szendvicseket és mogyoróvajjal kikevert  szardellakrémet ajánlott a bárónő. Nos, így hetven esztendő múltán akár meg is ismételhetjük mutatványát.

Tipp
Meleg tojásos szendvics

Híg rántottát elkeverünk sok reszelt sajttal. Fehér kenyérszeletekre kenjük, mindegyiknek a tetejébe kis szelet, vékony füstölt szalonnát teszünk. Sütőben pár percig sütjük.

Meleg szardínia szendvics

Félbarna kenyérszeleteket vajjal megkenünk. Mindegyikre vagdalt szardíniát halmozunk, besamellel behúzzuk. Sütőben éppen csak átmelegítjük.

(Hatvany Lili : Ételművészet – életművészet c. kötetéből válogatta: Gyimesi Zsuzsa)