2008. december. 19. 21:00 Utolsó frissítés: 2008. december. 20. 13:55 Gasztro

A legjobb karácsonyi sütik - receptek

Az ember mindig ugyanazzal a dilemmával szembesül. Közelednek az ünnepek, jókat kell főzni, finomakat kell sütni. Sokat kell enni. A kérdés: mit? Öt fantasztikus recepttel segítünk eligazodni.

Snickerdoodles

Az egyik legfinomabb amerikai sütemény, nem csak karácsonykor, hanem egész évben készítik. Egyszerű és hihetetlenül finom. Amerikaiként tisztában van erőfölényével, de hírességként kezelt unokatestvére, a chocolate chip cookie irigységgel tölti el, és aláássa önbizalmát. Segítsen ismét szilárd alapokra helyezni.

Hozzávalók: 1 bögre vaj, 1 1/2 bögre cukor, 2 tojás, 2 3/4 bögre liszt, 1/2 ek borkősav, 1 ek sütőpor, fahéj, cukor.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, a borkősavat és a sütőport. Fokozatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és alaposan összedolgozzuk. Ezután 2-3 centiméteres golyókat formázunk belőle, amelyeket fahéjas cukorba hempergetünk. Sütőpapírra helyezzük őket, 5-6 cm-es távolságot hagyva, hiszen a golyók sütés közben elengedik magukat. Az előmelegített sütőben 8-10 perc alatt elkészül, akkor már jó, amikor épp kezd megbarnulni.

Shortbread

A skótok büszkesége, a lehető legegyszerűbb süti. Hazája képviseletében apró, villával szúrt lyukakkal igyekszik elcsábítani a reménybeli készítőit. Kizárólag vajból érdemes elkészíteni, margarinnal neki se kezdjünk. Addiktív.

Hozzávalók: 1 bögre cukor, 1 ek víz, 45 dkg puha vaj, 4 bögre liszt, 1/2 tk só.

A cukrot egy tálba tesszük és megspricceljük vízzel. A vajat összedolgozzuk a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falától és a kezünktől. Nyújtsuk körülbelül 1,5 cm vastagságúra. Azután vágjuk a kívánt mérete és formára. Hagyományosan téglatest alakúakat készítenek, 2-3 cm-enként villával megszurkálva. Sütőbe téve, 170-180 fokon körülbelül egy óráig sütjük, akkor jó, ha halvány arany színt kapott. Hagyjuk kihűlni.

Lebkuchen

A német karácsonyi sütik elnevezésű bohém kör egyik vezéralakja. Pfefferkuchen néven is ismert, és érdemes tudni, hogy évszázados múltra tekint vissza. Az 1300-as évekből már írásos emlékeink vannak róla. Az itt közölt recept nem a hagyományos verzió, ami kifejezetten puha, és díszes dobozokban lehet drága kulináris boltokban sok pénzért megvenni, de finom. A német mézeskalács rendet vág az angolszász aspiránsok közt.

Hozzávalók: 250g liszt, 85g darált mandula, 2 tk őrölt gyömbér, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk sütőpor, ½ tk szódabikarbonát, ¼ tk őrölt szerecsendió, ¼ tk őrölt szegfűszeg, ¼ tk őrölt bors, 200 ml méz, 85 g vaj, 1 citrom reszelt héja, 100 g porcukor, 1 felvert tojásfehérje.

A száraz összetevőket egy edényben összekeverjük. A mézet és a vajat egy serpenyőbe téve melegíteni kezdjük, amíg a vaj el nem olvad, majd egy edényben összekeverjük a száraz keverékkel és a citromhéjjal. Az elkészített tésztát egy órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra. A tésztából 3 cm-es golyókat formázunk, majd kissé ellapítva sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük, helyet hagyva köztük. Körülbelül 15 percig sütjük.

Második rész (Oldaltörés)


Pizzelle

A pizzelle az olasz könnyedség megtestesítője. Fátyolként libben, vagy inkább könnyedén gurul be a karácsonyi képbe. Délies neve rosszakarói szerint házilag előállított gofrit rejt. Nehéz helyzetbe kerülve amarettogőzt bocsát ki.

Hozzávalók: 1 bögre sótlan vaj, 6 tojás, 2 1/2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1/2 tk ánizsolaj, 2 tk sütőpor.

A vajat a cukorral keverjük habosra. A keverés folytatása mellett adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd az ánizsolajat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral. Apránként adagoljuk a vajas keverékhez, hogy puha tésztát eredményezzen. Gofrisütőbe adagolva süssük enyhén arany barnára. Készíthetünk belőle szendvicset, ha két darab közé lekvárt, csokoládékrémet, fagyit, vagy mást teszünk.

Krumplis édesség (potato candy)

Versenyen kívül indul a surranópályáról ez a kissé szokatlan finomság. Bár, gondoljunk csak a krumplinudlira. Na ugye.

Hozzávalók: 1 nagy főtt krumpli (kb 40-50dkg), 45 dkg porcukor, 2 ek tej, 1 tk vanília, mogyoróvaj.

A krumplikat összetörjük, hozzáadjuk a vaníliát, a tejet és apránként a porcukrot, amíg egy masszív tésztát nem kapunk. Zsírpapírra téve kinyújtjuk fél centiméteresre. Vastagon megkenjük mogyoróvajjal, feltekerjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. A roládot felszeletelve tálaljuk.

(A recepteket kommentálta és válogatta: Várkonyi Ádám)