Egy korsó ajándék: karácsonyi sörök
A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.
Nálunk a karácsonyi sörök hiányát az is indokolta, hogy sokáig egyértelműen a nyári ital kategóriába soroltuk a sört. Ennek megfelelően a könnyű, sárga színű, nem túl karakteres sört preferálva. A karácsonyi sör erre rácáfol. Erős, sűrű, többnyire sötét borostyán színű; hozzávalói gazdagsága miatt, eredetileg arra szánták, hogy erősítse az embereket a tél támadásaival szemben. Az már csak hab, méghozzá gyönyörű, tartós és krémes a sörön, hogy egy évben egyszer a sörfőző is szabad utat ad kreativitásának. S a karácsonyi sörbe hajlamos olyan, ehhez az italhoz általában szokatlan fűszereket is használni, mint a fahéj, a koriander, a gyömbér vagy éppenséggel a méz.
Az egyik leghíresebb karácsonyi sör a svájci Hürlimann sörfőzde Samichlaus azaz Mikulás-söre, amely 14 százalékos alkoholtartalmával sokáig a világ legerősebb sörének számított. A gyártásához olyan élesztőtörzset kellett előállítani, amely magas alkoholszintig tudja fermentálni a sört, hogy az élesztő ne pusztítsa el az általa termelt alkoholt. A Samichlaus sör másik különlegessége, hogy csak évnyi érlelés után dobják piacra.
Más európai országokban is szép hagyománya van a karácsonyi sörnek. Az észtek Tamás napján, december 21-én befejezik a munkaévet, s megkezdik az ünnepre való készülődést. Hozzálátnak az ételek elkészítéséhez és felteszik "főni "a karácsonyi sört, amit január 6-ig, a három királyok napjáig fogyasztanak. A skandináv államokban is szokás
karácsonyi sört főzni, de palackozva is árulják az üzletekben. A svédek gazdagon megrakott ünnepi asztaláról nem hiányozhat a fűszeres – nekünk kissé furcsa ízű – karácsonyi sör. Miként Dániában is preferálják ez idő tájt a Jule-t, ami a Tuborg sör egy karácsonyi változata, és a speciális Harbole-t, ami jól passzol az almás-fahéjas ünnepi tortához. A német sörisszák is szívesen váltják ki az ünnepi desszertekhez kínált édes vörös borokat a Stille Nacht nevű Dolle sörrel. Írországban még a jó öreg Mikulásnak is kikészítenek éjszakára az ajándékváró asztalra egy üveggel a karácsonyi sörből.Az ilyen ínyencségek főzése persze főleg a kisebb sörfőzdék műfaja. De a ma már egyre szaporodó kulináris lelőhelyeken nálunk is fellelhetőek némely produktumok.
A karácsonyi sörök egy sajátos változatával pedig biztos találkozunk: ezek az ünnep tiszteletére alkalmi köntöst kapnak – a palackra új címke, a dobozra a hangulathoz illő grafika kerül – azaz a különböző márkákon belül csak csomagolásukkal térnek el a megszokottól. Az sem ritka, hogy a sörgyártók, megkönnyítendő az ajándékozás gondjait, ajándékdobozt készítenek az ünnepi sörrel, amihez söröspohár is kerül. Így a sör nemcsak az ünnep itala lehet, de jókívánságokkal fűszerezetten a karácsonyfa alatt is ott a helye.