Egészséges harcsapaprikás - recept
Ha főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.
Íme egy újfajta recept. Hozzávalók: 75 dkg harcsafilé, 3 zöldpaprika, 2 fej hagyma, 2 paradicsom, 2 dl sovány tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
Előkészítése
A harcsafilét kockákra vágjuk és megsózzuk. 15 percre félretesszük. Közben a hagymát megtisztítjuk és ugyancsak felkockázzuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát felszeleteljük. A paradicsomot meghámozzuk és karikákra vágjuk.
Elkészítése
A forró olajra rászórjuk a hagymát. Fedő alatt üvegesre fonnyasztjuk. Meghintjük a pirospaprikával, és jól összekeverjük. Beletesszük a halkockákat, és közepes lángon, kevergetés közben átsütjük. Végül hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Befedjük, és a legkisebb lángon 15 percig pároljuk. Közben a tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, majd az elkészült ételbe öntjük. Óvatosan, hogy a halkockákat ne törjük, az edényt rázogatjuk. Egyet forralunk rajta, és befedve további 10 percig hagyjuk állni.
Megjegyzés
Tejföl nélkül harcsapörköltnek hívják, ami még a fogyókúrás étrendben is helyet kaphat alacsony energiatartalma a miatt. Ne kevergessük, inkább csak rázogassuk az edényt, mert a már megpuhult halkockák szétesnek!