A könnyű töltött káposzta receptje
Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.
Töltött káposzta új módon
Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg darált, sovány sertéshús, 40 dkg füstölt kolbász, 1,5 kg savanyú káposzta, 16 db savanyúkáposzta-levél, 4 kisebb alma, 6 dl sovány tejföl, 1 dl rizs, 2 fej vöröshagyma, 2 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál szárított majoránna, 1 teáskanál szárított csombor (borsikafű), 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
Előkészítése
Az olajjal kikenünk egy hatliteres tűzálló edényt (vastag fazekat vagy lábast, esetleg mély peremű tepsit), és az apró káposzta harmadát az alján elterítjük. Megsózzuk, majd az almagerezdek és a töltöttkáposztatekercsek felét sorban egymás mellé rárakjuk. Erre újabb aprókáposzta-réteget terítünk. Rárakjuk a füstöltkolbász-darabokat, a megmaradt almát és a megmaradt tekercseket. Végül beborítjuk az utolsó réteg apró káposztával. Rászórjuk a zúzott fokhagymát, ráöntünk 4 dl tejfölt, és az edényt szorosan befedjük. Kis lángon felforrósítjuk, majd ha elérte a forráspontot, előmelegített, közepesen forró sütőbe toljuk. Körülbelül 2 órán keresztül pároljuk. Tálalás előtt a megmaradt tejföllel ki-ki meglocsolja a saját adagját.
Megjegyzés
A töltött káposztának sokféle fajtáját főzik, a leírt a legkevésbé hizlaló! Füstölt kolbász helyett tegyünk bele 40 dkg füstölt oldalast (vagy füstölt csontot), hogy az íze tökéletes legyen. És ne együnk belőle frissen, mert a melegített töltött káposzta sokkal ízesebb, mint a frissen főtt! Legalább egy napig kell érnie.
További receptek a Korkontroll című könyvben.