2008. október. 03. 15:41 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. október. 03. 15:48 Gasztro

Csirkemáj zöldséggel - egészséges recept

A csirkemáj a legtöbb háztartásban általában ugyanúgy végzi, mint a sertésből, marhából való társai. Jó magyarosan, resztelve, pláne agyonbundázva, és körbekerítve nagy adag burgonyával.

Lehet másként is. Hozzávalók: 75 dkg csirkemájat egy kisebb, felkarikázott, olajban aranysárgára párolt póréhagymára dobunk, mellészórunk 2-3 gerezd fokhagymát, majorannával, borsikafűvel ízesítjük. Sózni csak a végén szabad, különben megkeményedik a máj,amit így fűszerezve néhány perc alatt elősüthetünk. Kevés vízben, pár csepp olajjal 50 dkg zöldbabot párolunk.

A felét szétterítjük kivajazott tűzálló tálban, rátesszük az elősütött májat, betakarjuk a maradék zöldséggel. 2 dl sózott, zsírszegény tejfölt elkeverünk két egész tojással, s beborítjuk vele a rakottast. Sütőben 20-25 perc alatt kívánatos állagot és színt kap. Tálaláskor kevés füstölt sajtot reszelhetünk rá.

Hasonló egytál ételt készíthetünk, ha nem zöldbabbal, hanem Périgord ragu egyszerűsített változatával rétegezzük a májat: levétől lecsurgatott konzerv vagy üveges kukoricát, marinált paprikát és gyöngyhagymát petrezselyemmel, őrölt fehér borssal, majorannával, tárkonnyal, pici sóval olajon megpárolunk.

Gyimesi Zsuzsa, Terítéken c. sorozatából