2008. június. 27. 08:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. június. 26. 21:37 Gasztro

Saját pezsgővel rukkolt elő Etyek

Chardonnay, Olaszrizling, Ezerjó, Sauvignon Blanc, Királyleányka, újabban Pinot Noir és Cabernet Sauvignon - az etyeki borvidék jellegzetes, üde borai. Szépen megállják a helyüket magukban is, de házasításukból kiváló pezsgő alapborok készülnek.

Nem véletlen, hogy a világon elsőként, 1987-ben Budafokon megalakult pezsgőrend rituális, kereskedelmi forgalomba nem kerülő Extra Cuvée pezsgőjének alapborai az etyeki lankákról kerülnek ki. S most megvalósult egy régi álom: Etyeknek saját pezsgője lett az Öreghegyi Etyeki Kúria jóvoltából.

Az Ottrubay pincészet terroir-ja kimondottan alkalmas azoknak a szőlőfajtáknak a termesztésére, amelyek a pezsgő alapanyagául szolgálnak. Friss, illatos, zamatos pezsgőt alkottak meg, egyrészt a régi hagyományokhoz való visszatérés vágyától hajtva, másrészt attól vezérelve, hogy a pezsgőkészítés napjainkig a borászat csúcsának számít. 

Az Etyeki Kúria Pezsgőjének készítésekor fontos és elsődleges szempont volt a szőlőfajta meghatározása. A választás két okból is a Királyleánykára, egy ősi magyar szőlőfajtára esett.  A vadvirág, az ibolya és a sárgadinnye illatára emlékeztető Királyleányka fiatalos, illatos, szép, de ugyanakkor magas savtartalma mellett viszonylag alacsony az alkoholtartalma, így kimondottan alkalmas a pezsgő gyártására.  A palackos erjesztés még jobban kiemeli az egyébként is igen légies fajta tulajdonságait, és szokatlanul finoman pezsgő italt eredményez.

Nagyon korai szüretelés, és az azt követő erjesztés után az etyeki Királyleányka a burgenlandi Gols egyik pezsgőpincészetébe került, ahol az ismert pezsgőkészítési metódusok alapján alakult finom, ibolyaillatú, könnyed itallá. Nagyszerű kísérője a halaknak, a tenger gyümölcseinek, különféle előételeknek, de még desszerteknek is.