2008. február. 19. 14:55 Lőrincz Zsolt Utolsó frissítés: 2008. február. 19. 14:53 Gasztro

Heti ajánlatunk: a banán

A banán a negyedik legfontosabb haszonnövény a világon, a rizs, búza és kukorica után. Neve és külseje egyaránt megtévesztő, hiszen a banánfa tulajdonképpen csak cserje, bár az áltörzs sokszor akár 3-5 méter magasra is megnő.

© Lőrincz Zsolt
Hatalmas virágja sem virág, hanem virágzat, a nagy színes virágtakaró nem szirom, hanem óriási buroklevél. A közel kétméteres virágzat virágaiból pedig gyakran 20 kilós érett banánfürt lesz. Viszont ezekből a termésekből soha nem lesz új banán, hiszen magja csak a vadbanánnak van. Az általunk ismert, nemesített kultúrnövény sarjadzással szaporodik. Kevéssé ismert tény, hogy a banán 10-15 cm hosszú termése valójában bogyótermés. Görbeségének oka, hogy a születésükkor még egyenes kis banánok eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a Nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

A világ banántermésének kétharmadát ma a Banán Köztársaságoknak is nevezett latin-amerikai országok adják (Ecuador, Costa Rica, Guatemala, Honduras és Panama). A növény azonban Délkelet-Ázsiából származik. Az ókori görögök már i. e. 333-ban bizonyítottan ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon a banánt. Nem ízlett nekik. Sőt, a világhódító uralkodó egészségtelennek tartotta, és megtiltotta katonáinak a gyümölcs kóstolgatását. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a 7. században. A portugálok a 15. század elején telepítettek banánsarjakat a Kanári-szigetekre. Egy spanyol dominikánus szerzetes, Panama későbbi püspöke vitte magával a banánt 1516-ban Santo Domingóba. Innen terjedt el a banán az amerikai kontinensen. Ez lett az Amerikába hurcolt rabszolgák egyik fő tápláléka. Huzamosabb szállítását a hűtési technikák fejlődésével tudták csak megoldani. Európába ezért sokáig kizárólag a Kanári-szigetekről érkezett szállítmány.

Jellegzetes zamatú húsát frissen vagy szárítva fogyasztják, liszt, pehely vagy újabban chips formájában is. Indonéziában még virágját is felhasználják: a virágzatot csíkokra vágják (mint mi a káposztát), majd megfőzik és salátába keverik. Számos nép különböző sültjeit banánlevélbe csomagolva süti meg, illetve banánlevélen tálalja kész fogásait. Egyes banánféléket sütve vagy/is főve fogyasztanak. De sok egyéb módon is hasznosítják. Ugandában és Tanzániában például sört főznek belőle. a Fülöp-szigeteken az ún. rostbanán leveléből hajókötelet és zsákszövetet készítenek, egyes helyeken pedig a banán vízdús szárának levét skorpió- vagy kígyómarás gyógyítására használják. A banán bizonyos fajtáit állatok takarmányozására is hasznosítják. A gyümölcsöt mindig zölden szedik, majd utóérlelik - még ott is, ahol helyben fogyasztják. Öt-tíz napig áll el, de ne tartsuk hűtőben, mert 12 fok alatt megbarnul.

A banán a gyümölcsök közül szinte legtöbb B-vitamint tartalmazza, és sok A-, C- és E-vitamin is van benne. Tartalmaz továbbá kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, cinket, rezet, jódot, mangánt és foszfort is. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem igazán ajánlott. A banán továbbá olyan enzimet is tartalmaz, ami hatékonyabbá teszi a glukóz feldolgozását, így segíti az agyi tevékenységet. Könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható. Savtartalma elhanyagolhatóan kevés, így ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek. Bélpanaszokkal küzdőknek is javallott, hiszen biztosítja a belek szabályos mozgását. A banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükségesek: a triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin pedig a mély, zavartalan alvásért felelős. A banánból nem csak desszertek készíthetők, hanem elő- és egytálételek, köretek, és persze italok is.

Íme néhány tipp!

Remek előételt vagy akár könnyű vacsorát kapunk, ha a megtisztított banánt háromba vágjuk, durvára darált színes borsból, kanálnyi mézből, kechupból, curryből és csipetnyi chiliporból készült pácba forgatjuk, hajszálvékony baconcsíkokba tekerjük, majd forró sütőben tíz percig sütjük. Kreol étel a rizses, húsos banán. Ehhez a chilivel és sáfránnyal ízesített rizst a szokott módon megpároljuk. A kész rizshez szeleteljük a banánt, majd hozzákeverjük a natúr megsütött pulykamell csíkokat. Őrölt rózsaborssal ízesítjük.

Hazánkban sajnos még kevés helyen kapható az igazi, süthető, zöldség – több fajtája is létezik, a szokásosnál nagyobb, vastagabb,  zöld héjútól a kicsi, tömör vörös bőrűig - banán. Azonban ha hozzájutunk, hámozzuk meg, vágjuk három darabba, majd serpenyőben, olívaolaj és vaj forró keverékében kezdjük sütni. Ha már félpuha, formázzunk belőle lapos pogácsányi darabokat, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ízhatásában a sült burgonyához hasonlít. Ha a hagyományos, sárga – de nem teljesen érett - banánból készítünk köretet, süssük aranybarnára forró vajon, majd szórjuk meg pirított szezámmaggal vagy tört mandulával.

Érdemes banános italokkal is próbálkozni a szokásos egyszerű, tejes turmix helyett. Az alkoholmentes banán koktélhoz turmixoljunk össze egy egész banánt, 2 deci natúr jughurtot, 2 deci ananászlevet és egy fél zöldcitrom levét, magas pohárban, tört jéggel , szívószállal szervírozzuk.

A banán daiquirihez 4 cl fehér rumot, 2 cl banánlikőrt, fél érett banánt és fél zöldcitrom levét turmixoljunk össze, majd tört jeget keverjünk bele. Hűtött koktélos pohárba mérjük, banánszelettel díszítjük.

A banánlikőrhöz keverjünk össze fél kiló aprított banánt ugyanannyi cukorral és hagyjuk állni három napig. Majd öntsünk hozzá egy deci vizet, turmixoljuk . A péphez 2,5 deci tiszta szeszt, egy kupica rumot, egy zöldcitrom levét és egy kanálnyi karamellt adunk. Keverjük össze alaposan, s érleljük két hétig hűtőben. Mielőtt üvegbe töltjük, kínáljuk szűrjük le. Lehet kevés tejszínnel is dúsítani.