Úgy tűnik, még akkor sem vonzó kisebb ingatlanok áráért középszerű húsokat enni, ha egy internetes celeb szolgálja fel azokat.
A nagyon egyedi, ám annál kevésbé hatékony sózási technikája miatt internetes mémmé, majd „celebszakáccsá” avanzsáló Salt Bae török séf luxusétteremláncának londoni helyének jócskán esett vonzereje a tavalyi évben – írja a Daily Mail online portálja.
Míg a Knightsbridge londoni elitnegyedben 2021-ben megnyíló első étterem 2022-ben 3,3 millió font, tehát több mint 1,5 milliárd forint profitot könyvelhetett el, addig egy évvel később már felére esett vissza a hasznon, miközben 31 százalékkal csökkent a forgalom.
A Nusr-Et néven futó steakhouse népszerűségének csökkenése annak tudható be, hogy a visszajelzések alapján gasztronómiai szempontból nem éri meg ott enni ár–érték arányban. A luxusétteremként számontartott falatozó a konkurenciához képest drága, és kevésbé ízletes ételeket csapnivaló kiszolgálással ad el – vélik a fogyasztók gasztronómiai fórumokon, míg többen a kis méreteket is sérelmezték.
„Szörnyű ételek. A hús egyáltalán nem volt finom. A végén beültem egy ötfontos kebabra a 300 fontos számla után… Ez a hely a legnagyobb vicc Londonban” – akadt ki egy vendég.
„Az emberiség elleni bűntett. Legrosszabb ételek, legrosszabb kiszolgálás. Több mint 1800 fontot fizettünk hármunknak” – írja egy elégedetlen vendég.
„Rossz minőségű, büdös hús, kis adagok. Inkább költsön 50 fontot a helyi étteremben, jobb lesz! Soha többé! Maradjon távol, ez egy halálos csapda!” – osztotta meg más is a tapasztalatait.
A jelek szerint nemcsak az ételek borsosak, hanem az áruk is: egy hatalmas aranyozott tomahawk steaket 1450 fontért, azaz 670 ezer forintért árulnak, egy aranyozott striploin steaket 1350 fontért, 630 ezer forintért vesztegetnek. A vendéket úgy hagynak ott több százezer forintokat egyetlen étkezésre, hogy elmondásuk szerint a színvonaluk nem felel meg az árért elvárható minőségnek, vagy az étlapon jelzett hozzávalók kvalitásaival nem áll összhangban.
Aki pedig szeretne bort is fogyasztani a vacsorájához, vagy hogy az ismert sztárséf szolgálja ki személyesen, az egyenesen csillagászati összegre számíthat.
Nemrég okozott felháborodást a közösségi médiában, hogy előbbi 26 millió, utóbbi 40 millió fontba került a vendégeknek a lánc dubaji éttermében.
A csillagászati árakkal keveredő, minimum középszerű ételek az értékelésekben is visszaköszönnek. A TrupAdvisoron szereplő 15 426 londoni étterem közül a Nusr-Et Steakhouse a 2,5 csillagos értékelésével a 15 019. legrosszabb helynek számít.
„Kerüljétek, mint a pestist. Az egész világot beutazom a munkám miatt, és sok étteremben ettem már, de ez volt az eddigi legrosszabb hely, ahol jártam” – írja egy hozzászóló, majd hozzáteszi, hogy az étteremláncnak csupán a londoni étterme ennyire silány.
Az eredetileg hentesnek készülő, 41 éves, török származású szakács persze nem a kiváló ár–érték arányú ajánlattal csalogatja be a vendégeket, hanem celeb mivolta miatt egy valóra vált, mémértékű presztízs nála enni. A reklámkampányban pedig a 40 millió követővel rendelkező Instagram-fiókja is segíteni tud.