Élet+Stílus hvg.hu 2024. július. 26. 16:38

Ezt is megértük: mákostészta-receptet ajánl olvasóinak a New York Times

A lap szerint ez az étel már a 16. században is létezett, és nem véletlen a népszerűsége.

A magyar olvasók számára kellemesen ismerős recept bukkant fel a New York Times oldalán, a lap gasztronómiai mellékletében ugyanis nem másnak, mint a menzafogások királynőjének, a hó végi leleményes finomságok legédesebbjének és a gyerekkori ízemlékek ikonjának, vagyis a mákos tésztának az elkészítését mutatják be lépésről lépésre. „A népszerű magyar ételhez csak négy hozzávaló kell”, vezetik fel a közösségi oldalukon:

A recept és az elkészítési mód mellett egy rövid leírást is adnak a mákos tésztáról, miszerint „ez a négy összetevőből álló, egylábasos étel 25 perc alatt elkészül, így könnyen érthető, hogy miért ilyen népszerű”.

A szöveg alapján a kifőtt tésztát egy kis vajjal kell összeforgatni, és darált mákkal, cukorral megszórni. „A magyarul mákos tészta néven ismert étel már a 16. században is létezett, a parasztok által kedvelt, szerény fogás volt”, adnak némi történeti áttekintést róla. Mivel megfizethető és finom, gyorsan elterjedt „Magyarország-szerte, valamint Kelet- és Közép-Európa egyes részein”. Ahogy írják, akár főfogásként, akár másodikként (egy levessel vagy egy tartalmasabb salátával párban) is fogyasztható.

A lap szerint négy adag mákos tésztához 12 uncia, vagyis nagyjából 34 deka tojásos tésztát, fél csésze mákot, 6 evőkanál kristálycukrot, 5 evőkanál hideg, sózatlan vajat és némi sót (a főzővízhez) kell használni. A tésztát egy nagy fazék, enyhén megsózott vízben al dente keménységűre kell megfőzni, a főzővízből pedig egy keveset megtartani. A finomra őrölt mákot és cukrot a vajjal és a félretett főzővízzel együtt össze kell forgatni és egy kicsit összemelegíteni a leszűrt tésztával.

„Amikor a vaj megolvadt és a mák bevonja a tésztát, azonnal tálaljuk”, szól az utasítás. Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos a megfelelő minőségű mák használata, így mindig ellenőrizzük, hogy nem járt-e le véletlenül – jogosan, hiszen az avas, keserű mák azonnal tönkreteheti ezt a kifinomult gasztronómiai élményt. És önök hogyan készítik?

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Címkék
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.