Élet+Stílus hvg.hu 2022. július. 21. 12:59

A Harry Potter-regényekből vált sporttá a kviddics, de haragszanak Rowlingra, ezért nevet változtatnak

Már meg is szűnt a J. K. Rowling fantáziájának köszönhetően létező, mágikus sport, a kviddics, a valóságba átültetett sportág ugyanis nevet váltott, hogy eltávolodjanak J. K. Rowlingtól.

Ha egy hírben kellene leírni a 2020-as éveket, arra jó eséllyel alkalmas lenne az is, miszerint

  • embereknek annyira tetszett a J. K. Rowling regényeiben leírt, egyébként repülő seprűket és varázslattal megbűvölt eszközöket igénylő sport, a kviddics, hogy a valóságban is létrehozták azt, amit lehetett belőle, de
  • J. K. Rowling többször úgy nyilatkozott a transzneműekről, amit sok transznemű sértőnek és kirekesztőnek élt meg, ezért
  • a Rowling által kitalált sportágból profitáló szervezet közölte, el kívánnak távolodni J. K. Rowlingtól, és mostantól nem kviddicsnek, hanem kvadballnak fogják nevezni a sportágat.

De hogy a valóság teljes legyen, azért az is közrejátszott a döntésben, hogy a kviddics valójában szerzői jogilag védett szó, és a jogok a Warner Bros.-nál, a Harry Potter-filmek gyártójánál vannak, amely cég emiatt pénzügyi természetű aggályait tolmácsolta a kviddics-szövetség felé.

Alex Benepe, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a kviddics 2005-ben valós sportággá vált, most azt mondta a New York Timesnak: érez nosztalgiát az eredeti név felé, de biztos benne, hogy hosszútávon okosnak bizonyul majd a döntése. Ezt olyan szempontból persze nehéz vitatni, hogy a jogi problémák miatt így például elestek a tévés közvetítések lehetőségétől és így a komolyabb szponzorációtól is.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.