Élet+Stílus hvg.hu 2021. augusztus. 05. 13:55

Egy időre elbúcsúznak a Lánchíd kőoroszlánjai

Tudta, hogy egyetlen oroszlánszobor nehezebb, mint egy utasok nélküli, városi busz?

Az eredeti terveknek megfelelően zajlik a Lánchíd felújítása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A terveknek megfelelően pedig csütörtök délelőtt a kivitelező A-Híd Zrt. munkatársai elkezdték a hídfőket díszítő kőoroszlánok elszállítását.

Mint a BKK írja, a négy oroszlán restaurátorok szakértő kezei között, egy újpesti műteremben újul meg, és a közúti forgalom 2022. decemberi újraindulására tér vissza a helyére, a talapzatára.

A sóskúti mészkőből készült szobrokat több kőtömbből faragták, egy oroszlán három részből áll össze. Az elemek tömege egyenként 2,8 tonna, 5,5 tonna és 4,3 tonna. Egy kőoroszlán összesen tehát 12,6 tonna, vagyis valamelyest nehezebb, mint egy alacsonypadlós, városi szóló autóbusz utasok nélkül.

Miután a szakemberek eltávolították a szoborelemeket összekötő cementfugát, a kődarabokat egyesével, toronydaruval emelték le csütörtökön a háromméteres gránittalapzatról a pesti oldalon. A budai oroszlánok várhatóan néhány héten belül mennek a restaurátor-műhelybe – tette hozzá a közlemény.

Túry Gergely

Az eredeti darabjaikra bontott oroszlánok műterembe szállítása után a restaurátorok először felmérik, hogy milyen állapotban vannak a szobrok, ezután megerősítik azokat. Mivel a mészkő a környezeti hatások miatt „elgipszesedik”, megköti a szennyeződéseket, a felszíne pedig elszíneződik, először különleges vegyszerekkel kel megtisztítani a szobrokat. Csak ezt követően pótolhatják a hiányzó darabokat, és végezhetik el rajtuk a szükséges javításokat.

A szobrok mérete és tömege külön kihívást jelent majd a restaurálás során, hiszen a műtermi mozgatásukhoz ugyancsak nagy teherbírású gépekre van szükség.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?