Élet+Stílus hvg.hu 2021. február. 27. 07:45

A koronavírushoz hasonlított egy ázsiai együttest, nem győzött utána bocsánatot kérni

A német rádiós műsorvezető hangsúlyozta, hogy nem „rasszista sértés” volt a hasonlata.

Matthias Matuschik német rádiós műsorvezető élő adásban hasonlította a BTS nevű K-pop együttest a koronavírushoz. A megjegyzése több szempontból is szerencsétlen volt, például azért, mert a koronavírus-járvány kezdete óta az ázsiai ellenes érzelmek és a rasszista indíttatású támadások is elterjedtek.

Matuschik később elnézést kért, és hangsúlyozta, hogy nem „rasszista sértésnek” szánta, amit mondott, és elismerte, hogy helytelen volt a koronavírushoz hasonlítani az együttest.

A Bayern3 rádiócsatornán a BTS egyik Coldplay-feldolgozását, a Fix You-t játszotátk, mire a műsorvezető kijelentette: „Ezért Észak-Koreában kellene vakációznotok húsz éven át!” Majd azt mondta, a BTS olyan, mint valami vírus, és remélhetőleg hamarosan lesz ellene is vakcina.

A BTS az egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező együttes, így a közösségi oldalakon nagy volt a felháborodás a műsorvezető megjegyzései miatt. „A rasszizmus nem vélemény” – írták ki sokan.

Matuschik azzal mentegőzött, hogy nem lehet idegengyűlölettel vádolni, hiszen az autója is dél-koreai.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.