Élet+Stílus hvg.hu 2021. január. 03. 19:50

Lukasenka még a pápát is bezsarolta?

Szokatlanul gyorsan elfogadta a szentatya a belarusz egyházfő lemondását, aki felbőszítette Lukasenkát.

Forrongó Belarusz

Százezrek követelik Európa utolsó diktátorának távozását és új elnökválasztások kiírását azt követően, hogy Aljakszandr Lukasenka a gyanú szerint elcsalt választáson győzött. A belarusz ellenzék a rendszerváltáskor sem tapasztalt tömegeket vitt az utcára. A békés demonstrációkat rendre karhatalmi erővel verték szét, a rohamrendőrök több ezer aktivistát letartóztattak. Kövesse velünk a legújabb fejleményeket!

Elfogadta a számüzetésbe kényszerült belarusz katolikus egyházfő lemondását Ferenc pápa vasárnap - tudósít a Reuters. Tadeusz Kondrusiewicz érsek a tavalyi év második felét emigrációban töltötte, mivel felbőszítette Aljakszandr Lukasenka elnököt.

Kondrusiewicz vasárnap töltötte be 75. életévét, és ilyenkor a Vatikánban bevett szokás, hogy az érsekek formálisan benyújtják lemondásukat a pápához. Az viszont szokatlan, hogy a pápa még aznap el is fogadja a visszavonulást: jellemzően még hónapokig, de akár évekig is hivatalban maradhatnak, amíg az utódjukat ki nem választják.

A Reuters római diplomáciai forrása szerint ez a sürgősség egy kompromisszumot tükröz a Vatikán és a belarusz kormány között: ez lehetett az ára annak, hogy az érsek karácsonykor visszatérhetett Minszkbe.

Kondrusiewicz azzal dühítette fel a fehérorosz elnököt, hogy védelmébe vette a kormányellenes tüntetőket, akik a vitatott augusztusi elnökválasztás után vonultak az utcákra, és azóta is kitartóan demonstrálnak az elnyomó rezsim ellen. Az érseket - aki éppen egy lengyelországi ceremóniáról próbált hazatérni - feltartóztatták a határon, ami konfliktushoz vezetett a szentszék és a kormány között. Még Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is megpróbált közbenjárni az érdekében, de végül 5 hónapba telt, mire az egyházfő szenteste hazautazhatott  Minszkbe, hogy együtt ünnepelhessen híveivel.

Forrongó Belarusz
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.