Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 13. 14:31

Mit keres Maradona egy betlehemben?

Ez a karácsony Nápolyban is másként alakul.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

Olaszországban nemcsak a karácsonyt, hanem a jászolállítást is nagyon komolyan veszik, a megfelelő betlehemhez pedig kézművesek látják el különböző figurákkal a híveket. A hagyományos figurák – kis Jézus, Mária, József, a három napkeleti bölcs és persze az állatok az istállóból – általában az adott év meghatározó személyiségeivel is kiegészülnek. Így idén a kézművesek műhelyéből kikerültek orvos- és ápolófigurák, de ha valaki Joe Bidennel vagy Kamala Harrisszel akarta kiegészíteni a karácsonyi jelenetet, azt is megtehette.

És idén természetesen nem hiányozhatott a figurák közül Nápoly hőse és idolja, az idén 60 éves korában elhunyt Diego Maradona sem. Érthető módon az ő miniszobra volt az egyik legkeresettebb idén. Hogy még erősebb legyen a hatás, a Maradona-figura angyalszárnyakat is kapott.

A betlehemek az olasz karácsony egyik legfontosabb kiegészítői, nemcsak a templomokban és köztereken, hanem az otthonokban is megtalálhatók. Általában december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatása napján állítják fel őket, a kis Jézus figurájával sokszor csak karácsony este egészülnek ki ezek az installációk.

 

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról