Sok töltelék, eleget pihentetett tészta, és még pár apróság. De mit mond a néphagyomány a karácsonyi süteményről?
A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!
A karácsony megünneplésének német divatját követve érkezett meg Magyarországra is a bejgli a 19. században, osztrák közvetítéssel. De mitől lesz jó a bejgli?
A Jókenyér családi recept alapján dolgozó pékjei szerint kulcsfontosságú, hogy természetes alapanyagokból, és hogy valódi vajjal készüljön a sütemény. A bejgli tölteléktartalmának emellett (a magyar élelmiszerkönyv szerint is) el kell érnie az 50 százalékot, a tésztát pedig sokáig kell a sütés előtt pihentetni. Így marad az ünnepek végéig is szaftos, omlós a finomság.
A diós és mákos bejgliknek, amellett, hogy kedvelt csemegék a néphagyomány további jelentőséget is tulajdonít: a dió fogyasztása rontás ellen ajánlott, a mák pedig bőséget hoz a házhoz a néphit szerint.
Ha kíváncsi rá, hogyan készül bejgli családi recept alapján egy pékségben, akkor nézze meg tavalyi videónkat!
Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!
Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!