Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 09. 11:08

Mitől lesz jó a bejgli?

Sok töltelék, eleget pihentetett tészta, és még pár apróság. De mit mond a néphagyomány a karácsonyi süteményről?

Karácsony 2020
Friss cikkek a témában

A karácsony megünneplésének német divatját követve érkezett meg Magyarországra is a bejgli a 19. században, osztrák közvetítéssel. De mitől lesz jó a bejgli?

A Jókenyér családi recept alapján dolgozó pékjei szerint kulcsfontosságú, hogy természetes alapanyagokból, és hogy valódi vajjal készüljön a sütemény. A bejgli tölteléktartalmának emellett (a magyar élelmiszerkönyv szerint is) el kell érnie az 50 százalékot, a tésztát pedig sokáig kell a sütés előtt pihentetni. Így marad az ünnepek végéig is szaftos, omlós a finomság.

A diós és mákos bejgliknek, amellett, hogy kedvelt csemegék a néphagyomány további jelentőséget is tulajdonít: a dió fogyasztása rontás ellen ajánlott, a mák pedig bőséget hoz a házhoz a néphit szerint.

Ha kíváncsi rá, hogyan készül bejgli családi recept alapján egy pékségben, akkor nézze meg tavalyi videónkat!