Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 04. 09:45

Filmre vehetik, ahogy Barack Obama megkapja a koronavírus elleni oltást

A volt elnök az amerikaiak bizalmát erősítené a vakcinákban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ha rendelkezésre áll majd a koronavírus elleni oltás, Barack Obama nemcsak beadatja magának, de kész filmre is venni a pillanatot. A volt elnök erről a Joe Madison Show-ban beszélt. Az elnök célja, hogy erősítse az amerikaiak bizalmát a tudományban és az oltásokban.

Erre szükség is van, felmérések szerint ugyanis sok amerikai szkeptikusan áll hozzá a koronavírus elleni vakcinákhoz, ami veszélyezteti a járványügyi intézkedések hatékonyságát. Egy októberi Gallup-kutatás szerint tízből csak hat amerikai oltatná be magát.

Egyébként George Bush és Bill Clinton is jelezte, hogy beadatja magának a koronavírus elleni oltást, amint az megkapja az amerikai egészségügyi hatóságok engedélyét. A Pfizer és a Moderna vakcináit várhatóan a következő hetekben fogják engedélyezni. Ha ez megvan, akkor első körben az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kapják meg az oltást.

Barack Obama elegánsan kitessékeli Donald Trumpot a Fehér Házból

A volt elnök új memoárja, az Egy ígéret földje pont akkor kerül az amerikai könyvesboltokba, amikor az utóda a hatalomhoz való makacs ragaszkodásával még mélyebbre ássa az országát kettéválasztó szakadékot. Barack Obama a könyvében a kételyek és csalódások megfogalmazása mellett egy pillanatra sem inog meg optimista hitében és idealizmusában, hogy az Amerikának nevezett nagyszerű, folyamatosan zajló kísérletben mindig lehetséges az előrelépés.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.