Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 03. 16:07

Meztelen férfi tűnt fel a homofób litván képviselő mögött a bizottsági ülésen

Petras Gražulis korábban a pedofilokhoz hasonlította a homoszexuálisokat. A YouTube-os incidens óta elérhetetlen.

Konferenciahívást tartott a litván parlament kulturális bizottsága, az ülést élőben közvetítették a YouTube-on. A tárgyaláson részt vett Petras Gražulis, a litván Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokraták (TS–LKD) párt tagja is. Amikor a képviselő bekapcsolta a kameráját, egy meztelen férfi jelent meg mögötte – szúrta ki a litván Rlt portál.

A videón 13:47-nél látható az eset.

Gražulis ezután rögtön kikapcsolta a kameráját, később már nem is tért vissza az ülésre, a litván portál megpróbálta elérni, de nem járt sikerrel. A parlamenti bizottság elnöke, Vytautas Juozapaitis azt mondta, hogy nem vette észre a meztelen férfit.

Az eset nem keltett volna akkora felháborodást, de Gražulis közismerten melegellenes politikus, rengeteget támadta az LMBTQ-közösséget.

Korábban a homoszexualitást a pedofíliához és a zoophíliához hasonlította, 2010-ben a kerítésen átmászva próbált megzavarni egy melegfelvonulást, 2012-ben pedig egy homofóbia ellen szervezett konferencián a melegek kitoloncolását követelte. A homoszexuálisok elleni kijelentéseiről rengeteg mém és vicces videó is készült már.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki volt a meztelen férfi, Gražulisnak egyébként két fiú gyermeke is van.

A felvétel mindenesetre elkezdett a Redditen is terjedni. Ezen platformon dönt rekordokat a napokban Szájer József brüsszeli botrányának története is. Mint ismeretes, Szájer egy "főleg" férfiak részvételével zajló orgián vett részt a belga fővárosban múlt hét pénteken. A rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, egy bejelentés után rajtaüttöttek a résztvevőkön, a beszámolók szerint a fideszes politikus az ereszcsatornán próbált elmenekülni, a rendőrök pedig ecstasy tablettát találtak a táskájában. Szájer alapítója, és szerdáig tagja volt annak a Fidesznek, amely többször nyíltan melegellenes politikát folytat, és csorbítja az LMBTQ-közösségek jogait.

A partit szervező David Manzheley a lengyel Onet című online lapnak azt mondta, hogy rendszeres vendégek nála közszereplők, köztük politikusok is, számos országból. Állítása szerint kilenc fideszes látogatta az összejöveteleit, akik közt EP-képviselők és hazai politikusok is vannak.

Gražulis pártjának, a Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokratáknak (TS–LKD) elnöke, Gabrielius Landsbergis egyébként aláírta 2020 áprilisában azt a levelet, amelyben az Európai Néppárt (EPP) 13 tagjának vezetői levelet írtak a pártszövetség elnökének, Donald Tusknak, amelyben a Fidesz kizárását kérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról