Élet+Stílus hvg.hu 2020. október. 16. 10:03

Csoda kell ahhoz, hogy önellátó emberré váljon a szétválasztott sziámi ikrek egyike

Újabb műtétre készülnek Bangladesben a sziámi ikreket a fejüknél szétválasztó magyar orvosok.

Csókay András idegsebész a Mária Rádió Facebook-követőinek jelentkezett be egy rövid videóban, mondván, hogy az általa vezetett magyar orvoscsapatnak ismét "szükség van a háttérimákra", mert Pataky Gergely kollégájával újra Bangladesbe repülnek.

Hacsak a Covid nem húzza keresztbe a számításaikat, akkor ismét műteni fognak a dél-ázsiai országban, mert a több mint egy évvel ezelőtt végrehajtott szétválasztó műtét után sem értek véget a korábban a fejüknél összenőtt sziámi ikerpár megpróbáltatásai. Ezúttal a jobb állapotban lévő egyik iker koponyacsontpótlását fogják elkészíteni. Csókay azt mondja, ez a műtét nem lesz olyan veszélyes, mint a korábbiak, de az agyi bevérzésnek itt is megvan a veszélye.

A tervek szerint október 24-én induló orvos hozzátette, hogy továbbra sincs minden rendben a másik kislánnyal, aki valószínűleg soha nem fog teljesen felépülni. "Változatlanul azt tudom mondani, hogy az egyik kislány nagyon jól van, ahogy a műtét után ő rövidesen talpra állt, a másiknak pedig még folyik a rehablitációja, mosolyog már, és ez egy nagy öröm, de még mindig verbálisan nem tud kommunikálni. Nagyon sok munka, és azt kell, hogy mondjam: csoda kell ahhoz, hogy önellátó emberré váljon".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.