A sevillai La Gitana Loca az első olyan söröző Spanyolországban, ahol egy robot méri az italokat.
Több spanyol tartományban is életbe lépett a koronavírus miatt bevezetett korlátozások lazításának az első fázisa (a könnyítéseket négy szakaszban tervezik június végéig), amikor a kéthónapos szigorításokon enyhítve a múlt héten kinyithattak a vendéglátóhelyek. A szociális távolságtartás és higiéniai szabályok előírásainak figyelembevételével május 11-től fogadhatják vendégeiket az andalúziai éttermek. Igaz, csak 50 százalékos kapacitással a teraszaikon, és az asztalok számának csökkentése miatt.
A sevillai La Gitana Loca Gastrobar a nyitásra egy olyan újdonsággal állt elő, amely a jelenlegi körülmények között nagyon kedvező fogadtatásra és visszhangra talált az országos médiában, és persze a vendégek körében. A gasztrobár tulajdonosa, Alberto Martinez a személyes érintkezést kizáró kiszolgálás érdekében sörcsapoló robotot állított be. Az egykarú csapos tölti meg újrahasznosítható műanyag poharat sörrel miután a vendégtől a pultra helyezett érintőképernyőn keresztül megkapta a rendelést. Teszi ezt nem is akármilyen gyorsasággal, óránként akár 600 poharat is teletölthet. A számlát a vendég nem készpénzzel, hanem bankkártyával fizeti.
A robotcsapost – amelynek kereken guruló változata is létezik – a sevillai Macco Robotics cég fejlesztette ki. Havonta 400 euróért bérelhető, egyébként az ára eléri a 20 ezer eurót.
A cég élen jár a vendéglátásban alkalmazható robotok gyártásában, ahogy a pandémiában óriási segítséget jelentő fertőtlenítő robotok fejlesztésében is. Szorosan együttműködnek az egészségügyi hatóságokkal és több robotot adományoztak kórházaknak.