SVÉT 11.0 – azaz 1 hangulatos nemesi kúria, 17 tagétterem, 2 vendégétterem, ízes újdonságok szeptember 7-én Rácalmáson.
A szigetmonostori Rosinante Fogadóban 2012 februárjában tartották az első stílusos gasztrorandevút, hogy közelebb hozzák egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még csak nyolc innovatív, hasonló felfogású vidéki konyhát. A jelenleg 17 tagú Stílusos Vidéki Éttermiség közös nevezője a minőségi konyha, különös tekintettel a regionalitásra és az őszinte, szívből jövő vendéglátásra. Évente egy nagy, és a gasztronauták örömére társ szervezetükkel, a Stílusos Vidéki Szállodákkal - egyre több kisebb rendezvény keretében mutatkoznak együtt, hogy a már megszeretett és ismert lelőhelyek mellett felhívják az ínyenc utazók figyelmét a kevéssé ismert kulináris desztinációkra is.
Az idei házigazda a fővárostól mindössze 50 percnyi autóútra levő rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étterem. A XVIII. századi nemesi kúria nyitott terei pazar kulisszákat kínálnak a találkozónak, a helyszínválasztás igazán különleges. Nem mintha az előző esztendőkben Pannonhalma, Veszprém, Debrecen, Mád, Eger és mások nem szolgáltak volna pompás díszlettel a kulináris örömökhöz. Nem szólva a csodás, hangulatos faluról, Palkonyáról, ahol évről évre pontosan húsvét után egy héttel tartanak stílusos találkozót. A Jankovich 2016-ban nyert felvételt a Stílusos Vidéki Éttermiség társulásba. A gasztrokoncepció kialakítója Ruprecht László kreatív séf, aki nem mellesleg a SVÉT elnőke. A hely különlegessége, hogy a regionalitás mellett nemzetközi konyhát is visz, fókuszban a koreai gasztronómiával.
S akik a szélrózsa minden irányából érkeznek: Almalomb - Hosszúhetény, Anyukám Mondta - Encs, Erhardt - Sopron, Gusto13 - Veszprém, Gusteau - Mád, Ikon - Debrecen, Kistücsök - Balatonszemes, La Maréda - Győr, Macok - Eger, Mandula - Villány, Nomád - Noszvaj, Pajta - Őriszentpéter, PalKOnyha - Palkonya, Platán - Tata, Rosinante - Szigetmonostor, Viator - Pannonhalma. Vendégszereplők: Pannonia Gasztrohajó - Budapest, 67sigma - Székesfehérvár és Debrecen fesztiválgasztro. A terítéken ezúttal is hangsúlyosan az adott régiók alapanyagai és egy "közös nevező": az alma, ami egyébként a Jankovich jelképe. Szerintünk lesz bőven meglepetés, miként kerül a tányérokra.
Ami azt illeti, azért inni is lesz mit: A Laposa Birtok, a Royal Tokaji, Gere Tamás és Zsolt, a Thummerer Borászat, a Gedeon Birtok és a Borbély Pincészet borai. A Zip’s Brewhouse séfsörei és a mostani találkozó alkalmából készült zöldalmás sör. Bestillo és Szicsek pálinkák, kávé a Black Sheep-től és a Nespresszótól.
Kísérőprogram: A találkozó előtti szombat este jótékonysági vacsora a Jankovich-kúriában, vasárnap reggel pedig stílusos reggelizés a Stílusos Vidéki Szállodák standján (állófogadás a télikertben). Ezekre a programokra külön regisztráció szükséges.
Vasárnap déltől indul útjára a gasztro-gyönyör a standokon, miközben a színpadon szakmai beszélgetések, workshopok (egyebek mellett pálinka, kávé, csokoládé-kóstolók, sörbemutató, kenyérsütés). Napközben a gyerekeknek Mini SVÉT játszóház, a napot este Tóth Vera koncertje zárja.
Figyelem: Az előzetes regisztráció augusztus elsején elindult. Miért fontos ez? Hogy a szervezők szándéka szerint a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVET) éves nagyrendezvénye ne válhasson kontrollálhatatlan tömegrendezvénnyé és megmaradhasson annak, ami mindig is volt: szerethető gasztrorandevúnak. Mondjuk, potenciális randizókkal nagyon jól állnak, hiszen 3000 főt várnak az eseményre. Regisztrálni már augusztus 1-től lehet három idősávban: 12.00, 14.00 és 16.00 órától. A regisztrációs díj 3000 forint, ami kuponokkal teljes egészében levásárolható. Bónusz: Fesztiváltérkép a SVÉT 11.00 helyszíneiről, és a 2019/2020-as SVÉT gasztroútlevél. A vendégek szavazhatnak is a kedvenc fesztiválételükre, online a karszalagodon látható vonalkóddal együtt az esemény regisztrációs felületén. Aki telibe találja, ki kapja a legtöbb voksot, az megnyeri a 2 fős álomvacsorát a Pannónia Gasztrohajón.
Megjegyzés: A SVÉT igyekszik kímélni a környezetet, ezért az eseményen 100%-ig lebomló termékekben kínálják az ételeket.
Naprakész információk a honlapon és a Facebook oldalon.