A Bocuse d'Or hivatalos Twitter-oldalára már felkerültek a fotók a versenyen készült ételekről.
A balatonszemesi Kistücsök étterem fiatal séfje, Pohner Ádám képviseli idén csapatával Magyarországot a Bocuse d'Or lyoni döntőjén, ahol kedden reggel kezdtek főzni az országok csapatai. Az elkészült ételeket pedig a reggeli induláshoz képest 5 ill. 5,5 órával később, délután egytől tálalták a zsűrinek.
Ahogy minden évben, a csapatoknak idén is két ételt kell elkészíteniük, amelyekkel a tavaly elhunyt szakácslegendák, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.
A tányértéma egy igazi francia klasszikus, a zöldség chartreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Ehhez 32 fésűkagyló, 60 szívkagyló, 18 osztriga és 60 feketekagyló áll a versenyzők rendelkezésére.
A Magyar Bocuse d'Or Akadémia korábban közzétett egy fotót, miszerint így fog egy főre kinézni a zöldséges-kagylós étel:
A Bocuse d'Or hivatalos oldalán közzétett fotó szerint ezt mutatta be a magyar csapat a 13.10-es tálalásra:
Here is the first theme on plates dish from team Hungary! #bocusedor #BocusedOr2019 pic.twitter.com/n5D3symxOc
— Bocuse d'Or Official (@Bocusedor) 2019. január 29.
A verseny kommentátorai szerint igazán süteményszerűnek, egy műalkotásnak nézett ki a chartreuse, burgonyaszeletekkel, csicsókával, padlizsánnal és kagylós tésztával, egy kis szarvasgombával, hozzá tárkonyos spárgát, retek-, alma- és tormasalátát, édesköményes majonézt és pastisos (ánizslikőrös) szószt kínálnak. Az étel tetején az ágacskára emlékeztető dekorelemek szintén csicsókából készültek, tintahaltintával színezve. A chartreuse szélén aranyszínű dekoráció volt. A kommentátorok szerint az egész olyan lett, mint egy igazi zöldségeskert.
A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj (5 csonttal) és az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kell főzni vele. A magyar akadémia fotója szerint egy főre ez így néz ki:
Lyonban pedig így mutatták be az elkészült tálat:
Here is the first theme on platter from team Hungary! ������������ #bocusedor #BocusedOr2019 pic.twitter.com/OdXDatFlii
— Bocuse d'Or Official (@Bocusedor) 2019. január 29.
A húsételben a csontos borjúkaraj mellé csicsókakrémet, vörösboros tarlórépát, almasalátát, radicchio salátát, hagymatartot, zöldborsómustárt, Madeira-szószt, tojássárgájával töltött raviolit, valamint borjúmirigyet körítettek csicsókával és tárkonnyal.
Hogy mindezt milyen sikerrel tálalták, az szerdán, a második versenynap végén derül ki.