Mondta valaki, hogy szentségtörés egy kis csavart vinni a hagyományos karácsonyi ételekbe? Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég pár apró változtatás, és mindjárt egy kicsit más lesz a nagyi ünnepi menüje.
Ime néhány tipp a leggyakoribb fogásokhoz.
Hal
Általában rántott hal, vagy halászlé kerül a családok asztalára. S mondanunk se kell, általában pontyból.
Rántott hal vonalon opció lehet a harcsa, a fogas, de válthatunk tőkehalra is. A bundába pedig csempészhetünk zöldfűszereket, dúsíthatjuk magokkal. A bőséges olajt is elhagyhatjuk, ha nem serpenyőben „rántunk”, hanem sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a panírozott halszeleteket, és csak megspricceljük kis olajjal. Gluténmentes változat, ha a zsemlemorzsát lecseréljük apróra tört mandulára, mogyoróra vagy akár dióra, vagy/és zabpehelyre. Ha úgy, ahogy van, el akarjuk felejteni a bundázást, akkor a legjobb választás a filézett lazac, amit vajon percek alatt megsüthetünk. Szívesen veszi a citromot, kaprot magára.
Húsleves
Hogyan csempészhetnénk valami különlegességet ebbe az örökzöld klasszikusba? Tegyünk bele a főzés során szemes karácsonyi fűszereket. Például néhány csillagánizst, kardamomot és szegfűszeget. Máris kész a vietnámi pho leves ihlette húslevesünk, amit tálaláskor megszórhatunk apróra vágott petrezselyemmel, újhagymával, korianderrel. Néhány szelet serpenyőben átpirított gomba és reszelt répa még gazdagabbá teheti.
Libamáj
A zsírban konfitálódott (lassan sütött) libamájat kiválthatjuk különböző ízesítésű pástétomokkal, vagy franciásan elkészítve. Utóbbihoz a májat tokaji aszúban áztatjuk egy éjszakán át a sütés előtt. Ha pástétommá dolgoznánk össze, akkor pépesítsük és keverjünk bele rumba áztatott, apróbbra vagdalt aszalt szilvát vagy mazsolát. Pirítós helyett kalácsot, brióst kínálhatunk hozzá, vagy vékonyra szeletelt sült édes burgonya szeleteket. Utóbbiért gluténmentesen étkező családtagjaink, vendégeink igazán hálásak lesznek. A pástétomot pénztárcabaráttá tehetjük, ha a hízott libamájat pecsenye kacsa májára (némi kacsazsírral) cseréljük. Az ízesítéseket meghagyva ez esetben is finomságot kapunk.
Ha melegen adnánk fel libamájat, akkor vajon süssük szeletekben, szórjuk meg friss petrezselyemmel, adjunk mellé roppanós zöldségeket vagy ugyancsak vajon átfuttatott almaszeleteket, birsalma/körte pürét.
Töltött káposzta
Másképp szeretnénk ezt is főzni? A legjobb megoldás, ha variáljuk a tölteléket. A töltelékbe darált sertés hús helyett- vagy felesben - kerülhet csirke, pulyka, liba, marha. Vegáknak a rizst ne darált hússal keverjük össze, hanem használjunk helyette tört diót vagy akár főtt babot. Ha a szénhidrátot akarjuk kiváltani a húsos töltelékből, akkor a rizst lecserélhetjük lassú felszívódású gabonákra (árpára, búzára, rozsra, kölesre).
Kacsa
A kacsa mindegy, hogy egyben sült vagy combjára, mellére darabolt, igazi ünnepi lakoma. A legtöbben karácsony táján naranccsal sütik és nem próbálkoznak más ízesítésekkel, pedig a kacsának sok fűszer jól áll. Választhatjuk a rozmaringot, pláne a kínai ötfűszerkeveréket, a gyömbért, a fahéjat, a szójaszószt. Az alma, az aszalt szilva, a gesztenye, az édesburgonya, a körte méltó társai lehetnek a tepsiben. Ha pedig a sütés utolsó perceiben mézzel megkenjük a kacsa bőrét, akkor nem csak fényes, de édeskés is lesz, amit néhány csepp lime lével kompenzálhatunk, tökéletes ízharmóniát elérve.
Köretek
A klasszikus ünnepi köretekkel is variálhatunk. A sültekhez adott krumplipürét például gazdagíthatjuk zellerrel vagy petrezselyemgyökérrel, paszternákkal, vagy akár teljes mértékben le is cserélhetjük az ezekből készült pürére. Más zöldségek fűszeres, pürésített változata is szóba jöhet. A sárgarépához például kiválóan passzol az őrölt gyömbér, a céklához az őrölt fahéj. A szerencsendió szuper társa a karfiolnak és az édesburgonyának. Ezek mind könnyen pürésíthetőek a megszokott krumplihoz hasonló módon, vajjal, tejszínnel dúsítva.
A majonézes salátákat felválthatják a vegyes zöld saláták balzsamecetes-olíva olajos dresszinggel, pirított magvakkal meghintve. Az ilyenkor szezonális gránátalma és édeskömény is egészséges kiegészítője lehet minden zöld levelesnek.
A sült zöldségekről se feledkezzünk meg. Amilyen egyszerűek épp olyan finomak. Gyorsan elkészíthetők és minden féle sült-rántott húshoz, halhoz kiválóak.
Bejgli
Tudjuk, tudjuk, nincs karácsony bejgli nélkül. De azért kifoghatunk a mákos-diós pároson. A diós töltelékbe szórhatunk mézeskalács fűszert vagy csokidarabokat, a mákost dúsíthatjuk rumba áztatott magozott meggyel vagy aszalt szilvával. Akár egy pisztáciás, mandulás tölteléket is készíthetünk a diós mintájára. A tésztát feltekerés előtt betakarhatjuk marcipánnal, majd erre halmozzuák a tölteléket. De keverhetünk készítéskor a tésztába egy kis kakaóport is, és megtölthetjük csokis- mogyorós, vagy almás - fahéjas töltelékkel.
A bejgli így megtartja kiváltságos helyét a karácsonyi asztalon, a változás garantált, de mégsem szélsőséges.
Tipp: Ha a bejglin innen s túl szeretnénk valami új ünnepi desszertet is a karácsonyi menübe csempészni, akkor íme egy igazán könnyen, gyorsan elkészíthető, ami megállja a helyét a klasszikusok között.
Sütőtökös tiramisu
Hozzávalók:
- 500g sült sütőtök
- 500g mascaprone
- 1 evőkanál fahéj
- 50g evőkanál cukor
- ½
- teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
- 500 g babapiskóta
- 300 ml kávé
- kókusz chips, kakaópor
- Elkészítés:
- A sütőtököt a mascarponéval és a fűszerekkel vagy keverjük robotgéppel (botmixszerrel) összedolgozzuk. Egy üvegtálba (kb 25cm átmérő, legalább 10cm magas) beletesszük a krém harmadát. Szép sorban rárakosgatjuk a kávéba enyhén beáztatott babapiskóták felét. Jöhet rá a következő egyharmad adag krém, majd még egy sor áztatott babapiskóta, végül behúzzuk a maradék krémmel. A tetejét megszórjuk pirított kókuszchipszel, és a tiramisunál szokásos módon behúzzuk a kakaóporral. Hűtőbe tesszük, és tálalás előtt állni hagyjuk legalább 2-3 órát.
(Teljes cikk: HVG Gasztro&Utazás téli kiadványa)