Élet+Stílus hvg.hu 2018. október. 16. 16:01

Pénzbírságra ítéltek egy férfit, aki levizelte az auschwitzi áldozatok emlékművét

Az izraeli férfit emlékmű meggyalázása miatt mondták ki bűnösnek.

Ötezer zloty (375 400 forint) pénzbírságra ítélt az oswiecimi bíróság egy fiatal izraeli férfit, aki idén márciusban levizelte az egykori auschwitz-birkenaui náci német haláltábor áldozatai emlékművének lépcsőjét – közölte a bíróság szóvivője kedden.

"A bíróság a vádlottat bűnösnek találta az emlékmű meggyalázásában, és ötezer zloty pénzbírság megfizetésére kötelezte" – tájékoztatott Daria Pichorz, az oswiecimi bíróság szóvivője az MTI szerint.

A tárgyalást a vádlott távollétében folytatták le, a 19 éves fiatalember azonban már korábban elismerte bűnösségét, és a nyomozás során maga kérte bírság kiszabását. Az esetnek több tanúja is volt, a fiatalember pedig, akit még aznap elfogtak, a kihallgatás után távozhatott Izraelbe.

A náci barbarizmus szimbólumává vált emlékmű a krematóriumok mellett található a tábor birkenaui részén.

Auschwitz-Birkenauban 1940 és 1945 között csaknem 1,1 millió ember pusztult el tömeges megsemmisítés, kivégzés, járványok, éhezés következtében, köztük mintegy egymillió európai zsidó, továbbá csaknem 80 ezer nem zsidó lengyel, 25 ezer roma és 20 ezer szovjet hadifogoly.

Az emlékművet a zsidók a világ legnagyobb zsidó temetőjének tartják.

A két legnagyobb krematórium között emelt emlékmű Pietro Cascella olasz szobrász alkotása. Rendszerint előtte róják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt a mai emlékmúzeumot meglátogató világi és egyházi vezetők.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.