A magyar nyelv a gyakorlatban nem tesz különbséget a „beer” és az „ale” között. Mindkettő sör és teljesen leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy csak az erjesztéshez használt élesztő, illetve az erjesztési hőmérséklet különbözteti meg őket egymástól. A mi szóhasználatunkban a sör leginkább alkoholtartalmú italt jelent. Épp ezért furcsa sokunknak, amikor egy szénsavas üdítőitalt „ginger ale”-nak vagyis gyömbérsörnek neveznek. Az elnevezés persze félrevezető, az ilyen szénsavas üdítőitalok legfeljebb a gyömbér íz és a szénsavval dúsítottság okán nevezhetők „gyömbérsör”-nek.
Az igazi gyömbérsör – hasonlóan a sörhöz –, erjesztett ital, melyhez főzéskor általában nádcukrot esetleg mézet és citromot adtak. A kis mennyiségű, hozzáadott nádcukorral és élesztőkkel beindított erjedési folyamatot nagyon kezdeti stádiumban állítják meg, és ezután ízesítik az italt. Ezen belül is létezik alkoholmentes és alkoholtartalmú változat. Az alkoholmentes változatra jó példa a hazai Gyömbír. Ez is egy erjesztett, de alkoholmentes üdítő, aminek alapját a gyömbér adja.
Amennyiben a cefrét több cukorral erjesztik, magasabb alkoholtartalmú, szénsavasabb italt kapnak. A gyömbérsör házi főzése nem ördöngösség, és a mai napig is főleg otthon készítik. A műveletet megkönnyíti, hogy az ehhez szükséges GBP – baktérium-élesztő szimbiotikus kolóniája – ma már beszerezhető, de akár otthon is készíthető az erjesztéshez szükséges kovász. A gyömbérsört a mai napig gyakran használják mozgásszervi fájdalmak enyhítésére illetve a köhögések csillapítására. Természetesen vannak üzemi körülmények között készített gyömbérsörök, ilyen az egyik legnagyobb márka, a négy százalék alkoholtartalmú Crabbie's.
Természetesen van még egy gyömbéres sörváltozat, ez azonban szemben az eddigiekkel, nem egy gyömbérital, hanem egy ízesített sör. Ez azt jelenti, hogy az árpasörhöz ízesítésként gyömbért adnak. A gyömbér lehet frissen reszelt, melyet a cefrézéskor adagolnak a sörhöz, illetve szirup vagy aroma, mellyel a főerjedés után ízesítik a sörlevet. Tekintve, hogy a gyömbér csípős íze meglehetősen intenzív, előfordul, hogy citrommal és/vagy mézzel finomítják.
A gyömbér sokszínűsége a fentiekből is kiderül, a házi változat, de akár a gyömbérrel ízesített sör, mint a Rothbeer Gingermeistere, vagy a különféle „ginger ale”-lel készített koktélok nagyszerű szomjoltók lehetnek a meleg nyári napokon.
KOKTÉLOK
MOSCOW MULE
Hozzávalók: 4.5 cl vodka, 0.5 cl lime juice, 12 cl ginger ale
Elkészítés: A poharat feltöltjük koktéljéggel, ráöntjük a vodkát, a juice-t és a ginger ale-t. A pohár szélére tegyünk egy lime karikát és adjunk szívószálat hozzá .
BLONDE ICE TEA
Hozzávalók: 8 cl almalé, 8 cl ginger ale, 8 cl belga világos sör, koktéljég, lime.
Elkészítés: long drinkes pohárba tesszük és törőfával (muddlerrel) megnyomkodjuk a lime gerezdeket, feltöltjük koktéljéggel, majd ráöntjük az almalevet, a ginger ale-t és a sört. Limekarikával díszítjük.