Élet+Stílus Tóth Sándor 2018. február. 21. 09:40

Rocáék főznek Elton John Oscar-estjén

Elton John AIDS-alapítványának jótékonysági gálavacsorája a hollywoodi díjkiosztót követő egyik legnépszerűbb esemény immár 26. éve. Az idén a katalán gasztronómia büszkeségeit, a Roca-fivéreket kérte fel az ünnepi menü összeállítására, és ezzel kipöckölte a konyhából Gordon Ramsey-t.

Ez egy kihívás számunkra, de olyan kihívás, amit szeretünk” – nyilatkozta tömören a hír nyomán Joan Roca, a legidősebb fivér, a gironai El Celler de Can Roca étterem séfje.

A mesterséf két testvérével, a borszakértő, sommelier Joseppel- vel és a cukrászséf Jordival  három Michelin-csillagot szerzett éttermüknek, amely   2013-ban és 2015-ben a világ legjobbja, míg tavaly a harmadik legjobbja lett. Ráadásul külön-külön is számos rangos díjat tudhatnak magukénak az utóbbi években. Így igazán nem szorul különösebb magyarázatra, miért vetett rájuk szemet Elton John,  egy olyan neves séfet leváltva  konyhában, mint a skót származású, rettegett, csillagos sztárséf, Gordon Ramsay.

A legnagyobb Oscar-partinak számító Governor’s Ball (a kormányzó bálja) mellett – amelynek „örökös” séfje az USA-ban élő osztrák Wolfgang Puck – Elton John jótékonysági partija viszi a prímet Hollywoodban. Az est főszponzora évek óta az olasz Bulgari luxus márka cég. Így lesz ez március 4-én is a West Hollywood Parkban, ahová az Amerikai Filmakadémia idei díjazottjai mellett olyan nevezetességeket is meghívnak, akik a kormányzó bálján nem biztos, hogy igazán szalonképesek lennének. De hát ez Elton John biznisze. Több mint ezer vendéget várnak, akiktől a tavalyi 7 millió dollárnál is nagyobb adomány jöhet össze az AIDS elleni küzdelem támogatására.

A jótékonysági est menüje sem titok már, Joan Roca szerint olyasmi lesz, mint amit édesanyjuk a saját receptjei alapján készít el otthon. A "házias" ételsor előételből, négy fogásból és a desszertből áll, persze némi újragondolással. S figyelembe veszik, hogy különböző  kultúrákat képviselnek a vendégek. Az ételsort töltött cannelloni vezeti be, ami egyébként katalán ünnepi fogás is. A főételek: chardonnay-s tengeri sügér mogyoróval, szarvasgombás-citromos gnocchi, valamint vörösboros bélszín zöldségekkel. Asztalra kerülnek még katalán sajtokkal készülő saláták, valamint az El Celler de Can Roca egyik klasszikus desszertje, az Orange Colourology (mandarinból, maracujából, sárgarépából tojás sárgájával készül).

A Roca-testvéreket egy Los Angeles-i konyhai csapat segíti majd, hogy a több mint 1000 fős vacsorára minden időben elkészüljön és frissen kerüljön asztalra. Több alapanyagot Katalóniából szállítanak az ételekhez, de a helyi beszerzési forrásokat is felderítették Rocáék, akik  2016-ban a BBVA (a madridi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) által szervezett amerikai gasztroturnéjuk során már jártak erre felé, és tartottak bemutatókat.

Facebook

Az előkészületekhez tartozik még, hogy Los Angelesből két szakács időszakosan beköltözött a gironai étterembe, hogy ott készüljenek fel a közös munkára.