A magyarok nagy többsége nem fogyaszt elég kalciumot.
Magyarország lakosságának csaknem háromnegyede a szükségesnél kevesebb kalciumot fogyaszt – írja a Magyar Idők a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív kutatása alapján. A kevés kalciumfogyasztás miatt növekszik a csontritkulások és a csonttörések száma, a kalciumhiány hosszú pedig távon a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez is vezethet.
A napi javasolt kalciumbevitel 1000 milligramm lenne, ám a kutatás szerint a 18–60 év közötti magyarok hetven százaléka ennél alacsonyabb mennyiséget juttat a szervezetébe, és 20-30 százalékuk 600 milligrammnál is kevesebbet, ami már egészségügyi kockázatot jelent.
Takács István, a MOOT elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a megfelelő kalciummennyiséghez számos módon lehet hozzájutni, például tej, tejtermékek, spenót, sóska, diófélék és más, magas kalciumtartalmú ételek, tabletta vagy ásványvíz révén. Utóbbi a laktózérzékenyeknek is jó megoldást jelent, hiszen természetes formában tartalmaz kalciumot és legalább olyan jól felszívódik, mint a tejtermékekből. (A dologhoz persze hozzátartozik, hogy a kutatást a Theodora ásványvizet gyártó cég finanszírozta.)
Hozzátette, a csontritkulás miatt kialakult csonttörésen átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata két-háromszorosára nő. Az idősebb korosztályban a csípőcsonttörés után ráadásul az érintettek harmada nem éri meg a következő év végét. – A betegség ugyanakkor az esetek jelentős részében megelőzhető, illetve ha már kialakult, eredményesen kezelhető – hangsúlyozta az orvos szakértő.