A magyar gasztrokultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja.
Az OTP Bank Gourmet Fesztivál idén is a legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermeket hozza el május 18-21. között a Millenáris Parkba. A több mint 100 kiállítót felvonultató eseményen a legjobb cukrászdák, gourmet-üzletek és street foodosok finomságait is megkóstolhatják a vendégek, de nem maradhatnak ki a kínálatból a legjobb borok, sörök és pálinkák sem. Idén a mangalicáé és az eperé lesz a főszerep, e két alapanyagból készítik az idei legizgalmasabb fogásokat a sztárséfek.
A sztárok előadásai és bemutatói mellett exkluzív ebédekre és vacsorákra is befizethetünk. A World's 50 Best Restaurants Awardson megválasztott legjobb női séfje Ana Roš egy hatfogásos menüre, Wojciech Modest Amaro pedig egy különleges nyolcfogásos vacsorára invitálja a fesztivál közönségét. Ana Roš Szlovéniából érkezik, ahol étterme, a Hiša Franko csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, s a világ gasztronautáinak igazi zarándokhelye. A lengyel vendég a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje ugyanazzal a vacsoramenüvel lepi meg a fesztivál közönségét, amelyet az adott napon a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin csillagát. Az Atelier Amaro-t jelenleg a World's 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.
Az idén is itt lesznek a Millenárison a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai és más izgalmas vidéki műhelyek, mint például a gyöngyösi Bori Mama, a zebegényi Natura Hill, a székesfehérvári bEAT, a mádi Percze, amely a Szepsy pincészet referenciahelye.
Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a szervezők a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált ebédeket, amelyeken évről évre bemutatják majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyeit. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a nagy becsben tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. A menüsor a több nemzetközi díjat is nyert csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével teljesedik ki. Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik majd.
Széll Tamás és csapata ötfogásos ebédmenüt kínál majd a látogatóknak, de lesz Hungarian Michelin all-star vacsora is, ahol hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei készítenek közös menüt: Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobb cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.
Új szereplőnek számít a fesztivál részvevői között Szabadfi Szabolcs, a Panifico il Basilico pékjének "szerelemprojektje", a Holy Cow burgerező, vagy éppen az Aragvi grúz étterem.
A különböző workshopok mellett gyorstalpaló gasztroiskola és a Magyar Barista Válogatott várja a fesztivál vendégeit. Az esemény végén szakmai- és közönségdíjakat is kiosztanak a legjobb kiállítók között. A fesztivál 14 éves korig ingyenesen látogatható, a babakonyha mellett séfsuli és kézműves foglalkozás várja a kisebbeket.
A fesztiválról bővebb információkat ide kattintva kaphat.