Hármas frigyből született, kövér mosollyal, csupa gyümölcsösséggel – az idén az év egyik fehér bora lett a neszmélyi házasítás az MTA borversenyén.
A Magyar Tudományos Akadémia évről évre több kategóriában meghirdeti – immáron presztízs értékű – borversenyét, amelyen ezúttal egy csavarzáras, reduktív bor, a Kamocsay Prémium márka házasítása, az Ihlet Cuvée nyerte el az első helyet a száraz/félszáraz fehérborok között.
Az már egy ideje kiderült, hogy a Kamocsay Prémium borok kedvelőinek egyik nagy kedvence a 2015-ös Ihlet cuvée. Ezt leginkább a kóstolókon kapott visszajelzések mutatták. Most a szakma is elismerően nyilatkozott a neszmélyi pincészet házasításáról. Az MTA borversenyének zsűrije közel 40 bor közül találta a legjobbnak a kategóriájában (közép).
Minden évben vannak fajták, amelyek különlegesen izgalmasak és nagyszerűek. Van, amikor a sav lélegzetelállítóan finom és ad kifinomult lendületet egy bornak. Van, amikor a gyümölcsaromák tisztasága és intenzív zamatossága ejti rabul a borászt, s indítja be fantáziáját, ihletet adva egy új, nagyszerű bornak. S van olyan évjárat – amilyen a 2015-ös volt –, amikor több fajta is nagyszerű termést ad. Ilyenkor nem is oly könnyű a borász dolga, ekkor jön a tapasztalat előhívása és a fejben lévő „komputer” beindítása. Kamocsay Ákos több évtizedes tapasztalata, tudása is kellett ahhoz, hogy meglássa azt a harmóniát, amelyet három fajta egybefonódása s aránya adhat, és Ihlet néven a Prémium borcsalád tagja lehet.
Amit a borról érdemes tudni
Karakteres váz, finom ornamentikával. A bor vázát a hárslevelű adja (70%), melyet két izgalmas francia fajta, a chenin blanc (20) és a chardonnay (10) tesz teljessé. A hárslevelűnél és a chenin blanc-nál finom szerkezetű a sav, mégis feszes vázat ad a házasításnak, míg a chardonnay hoz egy kövér mosolyt, s teszi harmonikussá a három bor frigyét.
Ez a neszmélyi bor sok sztereotípiát képes eloszlatni. Egyrészt a csavarzárral kapcsolatos averziókat, vagyis hogy az ezzel a megoldással lezárt bor alsópolcos lenne. Másrészt a reduktív borokhoz kötődő beidegződésen is képes lazítani, vagyis hogy egy tartályos bort meg kell inni a következő évjáratig. Szépen fejlődik palackban, komplexebb és kerekebb lesz, s mindezt úgy, hogy közben megőrzi zamatos gyümölcsösségét.