Van egy jó hírünk hithű, következetes sörisszáknak: nyugodtan bevállalhatják kedvenc italukat a karácsonyi fogások mellé is. A halászléhez épp úgy társítható sör, mint a bejglihez. A sör-étel párosítás alapjai könnyen elsajátíthatóak.
A Sör mi több program sörgasztronómusa, Vásárhelyi István ünnepi ajánlót készített a sörkedvelőknek.
A halhoz, ami sok helyen csak ilyenkor kerül az asztalokra, világos lágert javasol. Száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halas fogásokhoz. Érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött lágert, ami a halászlével izgalmas párost alkothat. A fűszeres majonézes mártással és krumplipürével körített rántott halakhoz jól illenek még a frissítő, citrusos bajor típusú búzasörök is.
Az ünnepi gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, amelynek malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemesen harmonizálnak a szárnyas teltebb ízeivel és az édeskés gesztenyével. Pikánsabb fűszerezésű szárnyasokhoz (kacsa, fácán) vagy csípősebb, egzotikusabb ízesítésű pulykához pedig bátran társíthatunk egy extravagánsabb sört, egy komlóban gazdagabb, illatos, enyhén gyantás, kesernyésebb IPA-t (India Pale Ale).
A káposztás ételekhez (székelykáposzta, töltött káposzta) profi választás egy nemes komlókkal főzött cseh vagy német stílusú félbarna, barna lágersör, melynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltségével teszi teljes élménnyé az ünnepi vacsorát.
Vadpörköltek, sötét vadhús sültek (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek, vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú prémium bitterek passzolnak a legjobban.
Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó) a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de fel is frissítenek, és elveszik a teltség érzést.
Megjegyzés: Figyeljünk oda a megfelelő pohárválasztásra és a sörök hőmérsékletére, a tartalmasabb söröket nem érdemes túlhűteni, kicsit magasabb hőfokon jobban kihozzák illatukat, ízeiket.