Kerek évfordulóra mezítlábas halandónak is valami különlegesség jár, hát még egy legendás matuzsálemnek.
Az amerikai szövetségi kormány 1886-ban jegyezte be az Egyesült Államok legrégebbi lepárlóját a Tennessee állambeli Lynchburgben. A 150. évforduló alkalmából limitált kiadású Tennessee whiskey-t dob piacra a lepárlóüzem, a pionír vállalkozó, Jasper Newton ’Jack’ Daniel tiszteletére. Neve a mai napig szerepel minden whiskey-n, amelyeket egytől egyig még mindig az eredeti, a Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékében is nyilvántartott, lepárlóban készítenek.
Jeff Arnett lepárlómester egyedülálló ízprofillal alkotta meg az idei születésnapi italt, ami az üzem whiskey-készítő tradícióit házasítja a modern idők mestermunkáival.
„A 150. évforduló tiszteletére kádárjaink lassú pörköléssel égették ki a hordókat, annak érdekében, hogy érezni lehessen a fa gazdag ízeit és aromáit. Így kortárs jelleggel ötvözték a klasszikus, 1866-ban is alkalmazott kiégetést” – nyilatkozta Arnett. Hozzátéve: „Egy igazán egyedi whiskey-t szeretnénk ajánlani a gyűjtőknek és fogyasztóknak saját ünnepeikhez, hiszen ez az ital pont olyan különleges, mint az alkalom, amelyre készült”.
Az üzem alapítója által kidolgozott eljáráshoz hűen az évfordulós whiskey összetétele megegyezik az ikonikus Jack Daniel’s Old No. 7-ével, vagyis 80 százalékban kukoricából, 12 százalékban árpából, 8 százalékban pedig rozsból áll. Mielőtt a kifejezetten erre a célra szánt, amerikai tölgyből készített hordókba töltenék 3 méter vastag, cukorjuhar-faszénen szűrik át. Ezáltal az ital a Tennessee whiskey-k minden tradíciójának és szabványának megfelel.
A megtöltött hordókat ezt követően a lepárlóüzem egyik legrégebbi raktárjában található, úgynevezett „angyalok fészkébe” helyezik. Itt már generációk óta érlelnek whiskey-t magasított tárolóhelyeken, úgy, hogy a napfény is érje a hordókat. Ezzel minden adott ahhoz, hogy a legtökéletesebb legyen a whiskey és a hordó közötti kölcsönhatás, a lehető legjobbat hozza ki egymásból a tölgyfahordó és a benne érlelődő ital.
Az 50% alkoholfokú, 150. évfordulóra kiadott whiskey-n elsőként a vaj- és tejkaramella íze érezhető, amit a lassan pörkölt hordó tölgyének testes, de mégis lágy ízélménye hosszasan követ. A 150. évfordulóra kiadott whiskey várhatóan év végétől lesz elérhető Magyarországon.