19 borvidékről 147 pincészet minden eddiginél több, 467 bort nevezett be az idén Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyére, a XXXVII. Magyar Bormustrára, amelyen nemzetközi szakemberek is zsűriztek. A bírák közel 100 bort találtak kiemelkedőnek, és érdemesítették aranyéremre.
„A Magyar Bormustra – Országos Borverseny nagy hagyományokkal rendelkező, de megújult borverseny, amelynek egyik célkitűzése, hogy kiemelten mutassa be, illetve, hogy előtérbe helyezze a helyi fajtákból készült, tipikusan magyar borokat” – nyilatkozta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára június 17-én a verseny hivatalos eredményhirdetésén. A fokozott érdeklődést kiváltó verseny mára „az egész ágazatot megmozgató esemény lett, amelyen a szervezők és a zsűri garancia a szakmaiságra. Úgy hiszem, hogy jelenleg ez az egyik legkomolyabb és legkorrektebb megmérettetés, amin ma egy magyar borász részt vehet” – fűzte hozzá Koch Csaba, a szervező bizottság elnöke.
A Hajós-bajai borvidék elnökének szavait igazolja, hogy idén többek között James Davis Master of Wine, az eseményt támogató Tesco áruházlánc borszakértője is a zsűrit erősítette. S tény, hogy az elmúlt években egyre nőtt a verseny ágazaton belüli elismertsége, amit az is jelez, hogy a tavalyi és tavalyelőtti mustrákhoz képest 15-20 százalékkal több termelő és több bor mérettette meg magát.
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának tavaly beiktatott új elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy:. „Rendkívül fontos, hogy a termelők nyitottak legyenek. Egy borverseny, amelynek zsűrije a hazai szakma legnagyobb tekintélyű képviselőiből, valamint neves nemzetközi szakemberekből áll, kiváló lehetőség minden borász számára, hogy megmérettesse magát, hiszen minden tapasztalatot, amit egy borversenyen be lehet gyűjteni, hasznosítani tud további munkájában.”
Úgy tűnik, van mit hasznosítani. A XXXVII. Országos Borversenyen 49 díj talált gazdára: köztük 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 87 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi pinot noir rozé 2015-ös tétele, a legjobb vörös pedig a Vinatus Kft. Villányi 2012-es cabernet sauvignon bora lett. A legjobb természetes édesbor a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat 2007-es tokaji aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál cserszegi fűszerese kapta a Legjobb Hungaricum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai olaszrizlingje.
A bormustrán taroltak a villányi pincészetek: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedő helyet foglal el Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel. Ami a nagy aranydíjakat illeti, a tolcsvai Sajgó pincészet, a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat és a Bock Borászat egy-egy bora kapta meg ezt az elismerést.
A legeredményesebb pincészet a Törley Pezsgőpincészet Kft. lett 9 éremmel. Egyenként 5-5 érmet szerzett a Thummerer Pince, Günzer Tamás Pincészete és a Garamvári Szőlőbirtok, de a Koch Borászat is három szépen csillogó aranyérmet hozott el. Gazdára találtak a hazai fehér fajtát elismerő Figula Mihály- és a legjobb bikavérnek ítélt Gál Tibor-emlékdíjak is: a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor díjat a Borbély Családi Pincészet 2013-as Bács-hegy Balatoni olaszrizlingjével nyerte el, míg a legjobb bikavér a Fritz Borház 2012-es tétele lett. A szekszárdi pincészet egyébként Kékfrankos Prémium 2012-es borával a legjobb kékfrankos díjat is bezsebelhette.
A Tesco-Global Áruházak Zrt. különdíjat adott ki a Best Buy kategóriában indult borok közül a három legmagasabb pontszámot elért fehér-, rozé- és vörösbornak, melyek között ott a Koch Cabernet Sauvignon Classicus, a Frittmann Generosa és az IKON rosé is. A kategória feltétele a minimum 5000 palacknyi elérhető mennyiség (raktárkészlet), és az 1800 forint alatti kiskereskedelmi (bruttó polci) ár volt.
Az idei Magyar Bormustra előestéjén a HNT csatlakozási szerződést írt alá a Wine in Moderation nevű, brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezettel, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, az egészséges életmódba való beillesztésébe. A kezdeményezéshez több hazai szakmai szervezet csatlakozott: a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent is.