Eshet a hó, fújhat a szél, riogathat fagy, ma biztos, hogy békaeső esik Diósgyőrött, Nagy Lajos király egykori lovagvárában. A hatalmat pedig széles e vidéken Békakirály és Jégkirálynő gyakorolja három napon át. Ez idő tájt Miskolcon és környékén, a kilencedik alkalommal megrendezett téli fesztivál jegyében minden a pislogó békáról, de legfőképpen a kocsonyáról szól.
A miskolci fesztivál szó szerint békaesővel veszi kezdetét. Kőhajító gépek juttatnak a magasba megannyi békát, hogy ágyúdörgés kíséretében ország-világ tudomásul vegye, eljött a kocsonyaünnep ideje.
© kocsonyafesztival.hu |
Két-háromszáz évvel ezelőtt a gömörvidéki furmányosok (fuvarosok) aligha gondolták volna, hogy kedvenc téli ételük ekkora becsben lesz majd tartva. Pest felé igyekezve rendre Miskolcon álltak meg, hogy a Szentpéteri kapunál a Szarvas, a Törökfő vagy a Magyar Huszár fogadóban elköltsék vacsorájukat. Állítólag épp az utóbbi helyen, bizonyos Potyka Kati söntésében történt, hogy az egyik felső-gömöri tót fuvaros imigyen ordított fel a pincéből felhozott kocsonya láttán: ”Jáj, jáj kocsmárosné annak a kocsonyának szeme is van, csak úgy hunyorgat felim!” Potyka Kati kiszabadította a majd derékig kocsonyába dermedt, ijedten pislogó békát a tányérból, „aki” némi felmelegedés után sértetlenül távozhatott ; a fuvaros meg bekebelezte a vacsoráját. A mondás fennmaradt: pislog, mint miskolci kocsonyában a béka. S népszerűségét töretlenül megőrizte a kocsonya is.
Miskolci kocsonya (recept 4 személyre)
Hozzávalók:
- 1 kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, köröm, farok, nyelv),
- 2 db vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 db sárgarépa,
- 2 db petrezselyem gyökér,
- 20 szem egész bors,
- ízlés szerint só,
- őrölt piros paprika.
A húsokat alaposan megtisztítjuk (ha kell, perzseljük), megmossuk és bőven mért sós, hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt a lé, leszedjük a habját, beletesszük a megpucolt, feldarabolt zöldségeket és a borst, fokhagymát. Lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Ha kész, a húsokat kicsontozva tányérokba adagoljuk, mindegyikhez teszünk felkarikázott sárgarépát, majd a leszűrt levet ráöntjük. Hideg helyre tesszük, amikor megdermedt megszórjuk a fűszerpaprikával. Friss kenyérrel, ecetes cseresznyepaprikával tálaljuk.