Lezsírozott figyelem: vigyázzon, mit eszik, ha dolgozni akar rögtön utána
Romlik a figyelmünk, miután telített zsírokban gazdag ételeket fogyasztottunk – foglalták össze kutatási eredményeiket amerikai szakemberek.
Romlik a figyelmünk, miután telített zsírokban gazdag ételeket fogyasztottunk – foglalták össze kutatási eredményeiket amerikai szakemberek.
Néhány tízezer dollár befektetésével évtizedekre megvásárolta magának a menlevelet a cukoripar, minden egészségügyi felelősséget a telített zsírokra hárítva. A teljes sztorit a HVG eheti kiadványában olvashatja.
Ki tudja ezt követni? Egyik nap a kolbász, a vörös hús és a szalonna, most épp arról adtak kis tudományos közleményt a leicesteri De Montfort Egyetem kutatói, hogy napraforgó- vagy kukoricaolajban sütni sokkal károsabb, mint vajban és zsírban. Mi ennek az oka? A frissen publikált kutatás eredményei szerint amint a növényi olajok felmelegednek, hevítésükkel rákot okozó, mérgező anyagok keletkeznek.
A négy évtized múltán publikált Sydney Diet Heart Study segíthet átértékelni azt az elterjedt véleményt, hogy a többszörösen telítetlen n-6 zsírsavak fogyasztása kardiovaszkuláris szempontból egészségesebb lenne, mint a telített zsíroké – írja az OTSZ online.
A magas telítettzsír-tartalmú ételek - például gyorséttermi húspogácsák - gyakori fogyasztása csökkentheti a gyerekek immunrendszerének hatékonyságát, és egyebek között asztmát és bőrkiütést okozhat nekik - állapították meg új-zélandi tudósok.
Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a "rossz" zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak - állapították meg idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók.
A sok telített zsírsavat tartalmazó étrend a spermiumszám csökkenésével köthető össze, míg az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend mellett nagyobb a spermiumok koncentrációja - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.