Berúgott a globalizáció? Eredetei japán szaké francia módra
A globalizáció elképesztő ötleteket ad a világ hagyományos ételeit és italait előállító országok vállalkozóinak is.
A globalizáció elképesztő ötleteket ad a világ hagyományos ételeit és italait előállító országok vállalkozóinak is.
Közel ezer kiállító állt glédába a 78. OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár) a Hungexpo és a Kincsem Park területén. A lovas produkciókat és a traktorokat ezúttal kihagytuk, és inkább gasztróztunk.
Meglehet, hogy 2016-ban a szaké lesz a drinkbárok sztárja. Budapest pedig a térség kiemelt szakéközpontjává válik. Legalábbis így látják a japán rizstermelők és -feldolgozók, akik tavaly illetékes mezőgazdasági tárcájuk támogatásával kétszer is küldöttséget delegáltak kis hazánkba a 2500 éves ital népszerűsítésére.
Egy japán kisváros csúcsra járatta a fürdőkultúrát: különleges élményparkjukban bor-szaké-zöldtea- és csokoládémedencében is fürödhetnek a vendégek. Állítólag mindegyik jót tesz a bőrnek, és „vizük” még finom is.
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel és David Cameron brit miniszterelnökkel csapott görbe estéiről mesélt párttársai előtt Josihiko Noda előző japán miniszterelnök a Jomiuri Simbun csütörtöki beszámolója szerint. Noda állítása szerint mindkét általa vendégül látott államférfi a japán rizsbor, a szaké nagy kedvelője.