Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#molekuláris_gasztronómia

hvg360 Ballai Vince

Fenntarthatóbb lehet-e a fine dining? Ki diktálja a trendet az államilag támogatott dán Noma után?

Átalakul, vagy ha úgy tetszik bezár a világ legjobb éttermeinek egyike, az egyszerűséget és frissességet középpontba helyező északi konyhát világtrenddé formáló Noma. A fejlemény felizzította a fine dining fenntarthatóságával kapcsolatos vitákat, akár a gazdasági, akár az emberi vonalat nézzük, de felmerül az is: melyik irányzat lehet a mérvadó a csúcsgasztronómiában a skandináv módi után, amely a korábbi molekuláris irányból a természetközeliség felé irányította a trendet.

Gasztro T.S.

Egy séfet gyászol Chicago

Az egykor dzsesszvárosként, majd Al Capone idejében a gengszterek fellegváraként emlegetett metropolis november 5-e óta a váratlanul elhunyt 54 éves séf-étteremtulajdonostól és filantróptól, Charlie Trottertól búcsúzik. Érdemeit az amerikai és a nemzetközi sajtóban is a legnevesebb szakácsok méltatják.

Gasztro Kovács Gábor

Paprika folyékony nitrogénben és egyéb őrültségek

Kürti Miklós, az oxfordi egyetem magyar származású fizikaprofesszora már 1969-ben előadást tartott Londonban Fizikus a konyhában címmel. S már akkor bemutatta, hogy a szuper hideg folyékony nitrogénnel, miképp készíthető fagylalt. A professzor más fizikai és kémia kísérleteket is végzett ételekkel, így például az alacsony hőmérsékleten történő sütéssel is.