Shake life-style.hu 2012. február. 15. 22:10

Ehető hélium ballon - A molekuláris gasztronómia újabb különlegessége (videó)

A molekuláris gasztronómia elnevezését a magyar szárazású Kürti Miklós, azaz Nicholas Kurti (oxfordi fizikus) és Hervé...

A molekuláris gasztronómia elnevezését a magyar szárazású Kürti Miklós, azaz Nicholas Kurti (oxfordi fizikus) és Hervé This (francia fizikus-kémikus) alkották meg a nyolcvanas évek végén, egészen pontosan 1988-ban. Azóta egyre több követője akadt ennek a műfajnak, amely sokat köszönhet a médiasztár Heston Blumenthalnak, a 2005-ben a világ legjobb éttermének kikiálltott Fat Duck tulajdonosának, akit nem véletlenül tartanak a molekuláris gasztronómia doyenjének.

Vagy itt van a legendás chicagói Alinea étterem, aminek szakácsai soha sem tétlenkednek, folyamatosan az innováció foglalkoztatja őket, valami újat és szokatlant kitalálni és azt létrehozva elbűvölni a vendéget az asztalnál. Itt a legújabb alkotásuk, egy ehető zöldalmaízű léggömb, tele héliummal, ami belélegezhető. Te megkostolnád?

hvg360 Serdült Viktória 2025. február. 17. 14:52

Rodrigo Ballester, az MCC tanára, „wokebuster”: Mint volt uniós tisztviselő, szégyellem magam

Az Orbán-kormányt érő nemzetközi kritikák erőszakosabbak, mint bármelyik magyar kormányzati kampány, az MCC-ben pedig magas szintű a véleménynyilvánítás szabadsága – vallja Rodrigo Ballester, a közpénzzel és részvénycsomagokkal kistafírozott kormányközeli think tank tanára, aki 15 év uniós munka után váltott magyarországi karrierre. Az öt nyelven beszélő szakember magyarul még nem tud, az Orbán-kormány miniszteri biztosaként a kutatás és a felsőoktatás „nemzetköziesítéséért” felel. Mi volt a legnagyobb kultúrsokk, ami itt érte? Miért ezek „élete legjobb évei”? Mit érez Budapest utcáit járva?