Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#gasztrokönyvek

Műértő Műértő

Gasztromonet / Impresszionizmus a tányér alatt

Egy évvel piacra dobása után sok helyütt féláron kapható a magyar találmányú „gasztrokönyv, amely hasznos olvasmány és dekoratív tányéralátét egyben”, pontosabban a sorozat Monet-ról szóló darabja. A művészeti könyvek elalbumosodását idővel a művészeti albumok elszakácskönyvesedése követte, művészettörténészekre már régóta nincs szükség. A Monet-gasztrokönyv ötletéről nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy nagyon keveseknek jutott volna eszébe – de ettől még nem jött be, ha egyszer a kiadványt féláron kínálják. Győzött vele szemben a józan ész, sőt némi meghatott elfogultsággal azt is mondhatnánk, hogy a művészet szeretete: a vásárlók nem akarták gombóccá gyűrve kukába hajítani a lezabált festményreprodukciókat. Márpedig ez lett volna a fogyasztói társadalmat igen szépen szimbolizáló termék lényege.

Gasztro hvg.hu

Nem csak tészta, de Spagetti al Crudo igen

Aki az egy főre eső honos pizzériák és elmagyarosodott risztoranték számát tekintve azt gondolná, hogy mindent tud az olasz konyháról, sürgősen felejtse is el azt a mindent.

Gasztro Kádár Mónika

Mire vágyik a rendőrfelügyelő?

George Simenon nem csak a békebeli Franciaországnak állított emléket Maigret könyveiben, hanem a francia konyhának is. Mert a felügyelő állandóan éhes és szomjas. S ha már lett is volna akkoriban, akkor sem ment volna soha gyorsétterembe.Inkább forró nyomon indult a konyhába.

Gasztro Kovács Máté

Ne parázz, főzz!

Végy egy adag akaraterőt, fűszerezd ambícióval, szenvedéllyel, kíváncsisággal. Szükséged van tiszta szívre és lélekre. És adj hozzá szeretetet.

Gasztro hvg.hu

Mit takar a csúcsgasztronómia?

Új sorozat kötetei a könyvesboltokban: Csúcsgasztronómia. A sorozat célja, hogy megismertesse az olvasókkal a gasztronómia élvonalát, bepillantást engedjen abba a sokszor misztifikált világba, amelyről könnyen kiderülhet, nem mindig olyan bonyolult és drága, mint gondolnánk. Az Alexandra sorozatkiadványainak kiválasztásában a Magyar Gasztronómiai Egyesület első embere, a tekintélyes gasztronómiai szakértő, Molnár B. Tamás működik közre. Az alábbiakban az ő gondolatait közöljük.

Gasztro hvg.hu

Egy asszony, két élet

Sokszor akár azt is érezhetjük, elég már a gall gasztronómia és életmód dicsőítéséből, hiteltelen ez a sok rajongás. Ha csak jót mondanak valakiről vagy valamiről, az előbb-utóbb gyanús lesz. Mary Moody most kiköszörüli a csorbát.

Gasztro hvg.hu

Váncsa István receptjei – villáminterjú

„Ha rendben folydogálnának a dolgok ezen a világon, akkor ez a szöveg, melyet nyájas olvasó éppen a figyelmével tüntet ki, létre sem jött volna, ugyanakkor a szerző nem hiú elmélkedéseket fogalmazna éjszakánként szerény honoráriumért, hanem étlapot, minthogy nem szerző volna, hanem kocsmáros.”

Gasztro hvg.hu

Az olaszoknak akkor is jobb, ha rossz

Olaszországról gasztronómiai témájú könyvet olvasni nem veszélytelen vállalkozás. Egy időre az lehet az érzésünk, hogy a szerző direkt bosszantásból állítja be olyan csodálatosnak Itália lehetőségeit, mert ha minden igaz, amit leírnak, akkor egyetlen következtetés lehetséges: nincs igazság!

Gasztro hvg.hu

Mai magyar konyha: nem a szemnek, hanem a szájnak

A könyv nagy erénye, hogy nem akar lehetetlent felvállalni, és nem állítja megoldhatatlan feladatok elé a műkedvelő szakácsokat, akiknek íródott. Bár igen jelentős előrelépést könyvelhetnénk el a hazai gasztronómiában, ha néhány ezer magyarországi vendéglátóhelyen legalább ezen a szinten főznének és tálalnának.Ez lenne az alap, a ground zero, ahonnan már csak felfelé vezet az út.

Gasztro kadarm

Konyha, a maga a meztelen valójában - videóval

Az éttermekről, séfekről szóló könyvek és filmek a legtöbb esetben szeretik a főzést valami egészen romantikus, kreatív, pláne, szexi dolognak feltűntetni. Mintha minden este 40-50 emberre főzni csupa hóka-móka, kacagás, felhőtlen boldogság lenne és rendre mélységes kielégülés. Nem pedig, fizikailag s lelkileg is, az egyik legmegterhelőbb munka.

Gasztro Vétek György

„Kóstolja meg Békés megyét!”

„Kóstolja meg Békés megyét, de vigyázzon, függőséget okoz!” – invitál az Ízutazás Békés megyében című gasztronómiai kalauz. És ez tényleg így van. Azóta, hogy belelapoztam, nyugtatókon élek, gyógyszerfüggő lettem.