Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#főzelék

Élet+Stílus -gy-

Lens culinaris - a lencse karrierje

Fényes pályafutása a nincstelenséggel kezdődött. Mert persze, hogy az ősidőktől kezdve a szegények eledele volt a lencse, ami nélkül nem köszönthet be az új esztendő. Legalábbis, ha direkt nem akarjuk kivívni magunk ellen a sorsot.

Gasztro Haulitus Anikó

Tökéletes póréhagymás fogások - recept

Igaz, hogy a májusi eső aranyat ér, de a szürkeségtől elfog minket az urbánus lelki fájdalom. Kell valami friss, ropogós, valami harsány, markáns és mégis behízelgő – a tányéron. Úgy tűnik, az újhagyma, de még inkább kicsit vaskosabb, termetesebb rokona, a póréhagyma tökéletes erre a célra.

Itthon Iliás-Nagy Katalin

„Nem termelünk moslékot”

Sinkó Bori öt évvel ezelőtt kezdett el főzni a barátainak, majd bringával házhoz is szállította a frissen elkészült ételeket. Három hónappal később céget alapított, nemrég pedig saját főzelékezőt nyitott. Ma már franchise rendszerben gondolkozik, hátrányos helyzetű fiataloknak ad munkát, és főzőtanfolyamot indít. Életbűvészek 8. rész.

Gasztro Kovács Gábor

Tökéletes tökfőzelék bónusszal – recept

Nem állítjuk, hogy tömegek tavaszi-nyári kedvence a kapros tökfőzelék. Ki a tököt nem szívleli, ki a kaprot ki nem állhatja, a kettő együtt pedig jó sűrű, lisztes rántással valóságos konyhai mumus lehet. Mi mégis megpróbálunk újabb híveket verbuválni ennek a nem-hivatalos hungarikumnak.

Gasztro Gy.Zs.

Egy tál lencse - recept

Ízes hiedelmeink egyike, hogy az új esztendő első napján mindenképpen lencsét kell ennünk, ha nem akarunk egész évben üres zsebbel tengődni. A szerencsehozó, pénzcsináló lencse nem volt azonban mindig ilyen jó hírű.

Gasztro Haulitus Anikó

Tökéletes tökölés - recept

Ha úgy gondolnánk, hogy egy főzőtök nem egy tök nekünk, mert elég pórias, akkor gondoljunk csak arra, régebben úritöknek nevezték. Nem hiába e magasztos megjelölés, hiszen a most kapható, igazi zsenge tökből meglepően változatos és ízletes fogások készíthetők.

Gasztro Gy.Zs.-M.Zs.

Rémisztő menzakaja újragondolva 8. - Finomfőzelék

Sok van mi csodálatos, de a finomfőzelék nem feltétlen tartozik közéjük. Többek szerint, még feltéttel sem. Úgy tűnik, az óvodások megtévesztésére találták ki a jelzőből előtaggá avanzsált „finom” szót.

Napi merítés hvg.hu

Könnyed nyári étel: brokkolifőzelék csirkenyársakkal

A nyár megérkeztével sokak étkezési szokásai megváltoznak: a húst kevesen kívánják ilyen melegben, annál inkább fogyasztják sokan sokkal szívesebben a főzeléket. Az Étel, ital, kicsi vú blog írója egy könnyed nyári ételt ajánl az olvasóinak.

Gasztro hvg.hu

Menzás rémségek: mit nem akarunk többé?

Ha valami erőteljes, maradandó károkat okozott az elmúlt bő fél évszázadban gasztro kultúránkban, az kétségtelenül a közétkeztetés. Örömmel vettük a tervezett reformtörekvéseket. Még nem tudjuk, hogy milyenek lesznek, s miként valósulnak meg. De azt igen, hogy mit nem akarunk többé.