A kakaógyümölcs minden részét felhasználva készítettek csokoládét svájci tudósok
Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.
Az új eljárásnak köszönhetően cukrot sem kell használni a gyártás során.
A világ csokiimádói nagyon is tarthatnak attól, hogy drágulása miatt a csokoládé luxuscikké válik a közeljövőben, izraeli kutatók azonban a véletlen és egy háború folytán megoldást találhattak erre a problémára.
A posztindusztriális társadalommal kapcsolatos értekezések, amelyeknek Svájc akaratlanul is a középpontjába került, legjobb esetben is félrevezetők, rosszabb esetben kimondottan ártalmasak - mutat rá Emészthető közgazdaságtan című könyvében Ha-Joon Chang közgazdász. A kiadványban a szerző összetett történelmi, gazdasági és társadalmi folyamatokat mutat be a gasztronómia világán keresztül. Részlet a könyvből.
Mi lett a Szilícium-völgy legnagyobb szélhámosával és a világ legismertebb ételdobozgyártójával? Miért nem lesznek Fülöp-szigeteki buszsofőrök Budapesten, és megpecsételődött-e a Boeing jövője? Miért perlik a Hermèst, és mi bántja a kakaótermést? Illetve: mi lesz a műsorral a továbbiakban? Mind kiderül üzleti podcastunk rendhagyó adásából.
Az áremelkedést minden vásárló megtapasztalhatja a boltban, ha édességet vesz, az iparág szakértői szerint azonban a java még hátra van. Mivel nincs kakaótermés, a tőzsdei árak is az egekbe szöktek, ezért újra kell terveznie az iparágnak a működését. Luxuscikkek lesznek a kakaóból készült termékek?
A klímaváltozás a kakaóra is kihat, ezért a 2023–2024-es szezonban erőteljes terméscsökkenés várható, miközben a globális kereslet növekszik. A Bloomberg szakértője a helyszínen járva megállapította: az afrikai gazdák olyan keveset kapnak a kakaóért, hogy gyors megoldás valószínűleg nem lesz.
Az édesszájú játékosokra gondol legújabb promóciójában a Microsoft: a Wonka-film apropóján létrejött együttműködés keretein belül számos csokis ihletésű eszközt lehet nyerni, például egy ehető Xbox-kontrollert is.
A termékeket ezután megsemmisítették, az érintett üzletben pedig fertőtlenítő takarítást végeztek.
Újra pocsék termés várható, ez az áremelkedés elsődleges oka. A vevők mellett a kis üzemek is kifejezetten megszenvedik a magas világpiaci árakat.
Halloween előtt vizsgálta be az étcsokoládékat a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos a fogyasztásuk. Igen meglepő eredmények születtek.
Amikor amúgy is ekkora az infláció, akkor azt a csokigyártók sem háríthatják át egy az egyben a fogyasztóikra.
A rendező, Paul King azzal viccelődött, hogy jócskán felszedett a forgatás alatt, de reméli, a decemberi premierre le tudja adni.