Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#Nagy_Gergely

Kult hvg.hu

Könyv a rengetegben: tényleg eladhatatlan a kortárs irodalom?

"Vegyünk egy kúpot..." - hangzik a Jó tanuló felel című Karinthy-novella alapmondata. Vegyünk egy könyvet! - szól a mi kiindulásunk. Sokszor az az élményünk a kortárs magyar irodalommal kapcsolatban, hogy lehet kapni és mégsem lehet kapni. Ismerik, de mégsem. Van és nincs. Kis szériás, de nagy presztízsű kötetek kavarognak a könyvterjesztés sűrűjében. Egy konkrét szerző konkrét művét, s a rendszer hibapontjait keressük.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

"Beteg dolog kultikus viszonyra lépni a politika szereplőivel"

Akarhat-e többet egy művész annál, mint hogy műve telibe találja a társadalom aktuális állapotát? Neurózisait, problémáit. Gerhes Gáborral megtörtént. Szobra, amelyet a debreceni MODEM-ben állított ki, és Kósa Lajost ábrázolja, ilyennek bizonyult. Gerhes eddigi művei is telitalálatok voltak, csak nem lett belőlük botrány. "Mindössze" az elmúlt 15 év egyik legfontosabb magyar művészévé tették.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

Dupla vagy semmi élet: Robert Capa a Ludwigban

Hogy háromszáz millió sok-e, kevés, vagy éppen elég; hogy az a több mint ezer kép, amelyet a magyar állam megvásárolt, mennyit “ér meg”; hogy mi itt az érték, az egyidejű, autorizált kópia avagy a negatív, arról még sokáig vitatkozhat a fotós szakma. Az “egyszeri” látogató előtt azonban nagyszabású életmű rajzolódik ki, amikor Robert Capa kiállítását megtekinti a Ludwigban.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

"A határ, amit nem szabad átlépni" - a szlovákiai értelmiség válaszol II.

Nacionalisták itt és ott, nyelvtörvény, kiutasított elnök. De milyenek a hétköznapok? Folytatjuk közérzeti pillanatképeink sorát Szlovákiából. Értelmiségieknek tettük fel az egyszerű kérdést: hogy van? Magyarok és szlovákok válaszoltak: van, aki személyes reflexiókat küldött, s van, aki kisebb helyzetelemzést. Íme a második rész!

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

"Kiröhögjük azt, ami van" - a szlovákiai magyar értelmiség válaszol

A szlovákiai módosított nyelvtörvény hatályba lépett. Ottani és itteni politikusok hisztérikus kommunikációjától harsog a médiatér. A hétköznapi tapasztalat közben az, hogy lehet másképp is élni. Ott és itt. Szlovákiában élő magyar értelmiségieket kérdeztünk: hogy vannak? Milyen országot tapasztalnak maguk körül? Különböző gondolkodású, pártállású személyiségek közérzetére voltunk kiváncsiak.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

A törvény, a turul és a művészi autonómia

A szélsőjobb dühöngött, a rendőrség garázdaságért eljárást indított: egy brit képzőművész és magyar kurátora egy budapesti szobrot műanyag emberi végtaggal egészítettek ki. Közben a szobor már nem is állhatna ott, ahol áll. A XII. kerületi turulról van szó. De kell-e törődnie művésznek és kurátornak a közeggel, a heves reakciókkal, ha hozzányúlnak egy ilyen szoborhoz?

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

Adósságkezelő műsor váltja le a bogárevést a tévében?

Európa-szerte hódítanak a reality show-k új formátumai. Nem a konfliktusok élezésében érdekeltek, nem zárnak senkit "való" villákba. Segítő műsorokról van szó: adósságkezelő show, kisközösségi családsegítő sorozat, nevelési tanácsadó. Fő műsoridőben nem celebek, hanem szociális témák? Lehetséges ez? Egy kommunikációs szakember a német példákról beszél. S bemutatjuk, hogyan működnek ezek a formátumok.

Kult hvg.hu

Eötvös utca 10.: lehet egy kultúrházzal több?

Az Eötvös utcai fantomházat megpályáztatja Terézváros. "Kulturális színtérnek" épült, de üres. Nem csak üzemeltető nincs benne, hanem színpadtechnika és internet sem. Miközben a kultúra szereplői helyhiányra panaszkodnak, vannak, akik szerint túl sok is a hely Budapesten. Sem pénz, sem igény nincs többre?

Kult hvg.hu

A kultúra mint púp a háton: AKKU, Eötvös utca 10.

Két szomszédos budapesti kerület is gazdát keres saját intézményének. Közösségi, kulturális színterekről van szó, amelyeket nem képes, vagy nem akar működtetni a VI. és a VII. kerület. Aki pénzt hoz, szinte bármit csinálhat a Kazinczy utca 21-ben és az Eötvös utca 10-ben. Indok mindkét helyen van: nincs pénz. Tényleg nincs?

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

„Minden gazdagságunk pár kép és pár név”

Kivételes időszak a magyar művészetben az 1909-14 közötti pár év. Színre lépett egy olyan - mai szóval - alternatív intézmény, amely progresszíven és céltudatosan működve szinkronba hozta Budapestet Európa művészeti központjaival. A Művészház nevű helyről és társaságról keveset tudtunk. A Magyar Nemzeti Galéria most rekonstruálja kiállításaikat. A kurátorral, Zwickl András művészettörténésszel beszélgettünk.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

„Ez az otthonom, bármilyen is most az ország”

„Ebben a zenében indulat van. De nem gyűlölet” - hangsúlyozza a világ egyik legnépszerűbb trash-, avagy groove-metál zenekara, az Ektomorf roma származású vezetője, Farkas Zoltán, aki riói születésű párja, valamint szabadidejében személyi testőreként szolgáló békés megyei rendőr barátja társaságában adott interjút.

Kult Nagy Gergely (hvg.hu)

Sokk és árháború a könyvpiacon

Újra fellángolt a vita a hazai könyvpiac legellentmondásosabb viszonyában: kiadók és nagy terjesztők között. A régi problémákat, azaz a körbetartozást, az elszámolás pontatlanságait, a túltermelést sem sikerült egyelőre feloldani, s most újabb jött hozzájuk. Az egyik nagy terjesztő, a Libri hirtelen 60 százalékra emelné a nagykereskedelmi árrést. Ez sok. De még inkább: sokk a piacnak.