Autó hvg.hu 2020. december. 12. 09:32

Hamarosan megint leállnak a magyar autógyárak

Hiába készült nagyjából százezerrel kevesebb autó itthon eddig idén, mint azt tervezték, a leállásokat most is beiktatják a cégek.

A kényszerű tavaszi és a szokásos nyári leállások után néhány nap múlva megkezdődnek a tervezett téli leállások is a magyar autógyárakban – írja a Portfolio.hu. A leállások sorát a kecskeméti Mercedes-gyár nyitja, ahol átépítési és karbantartási munkálatokat végeznek, melyekkel a gyár felkészül a következő termelési évre. Ugyanakkor az idei évben valamivel átfogóbb átépítési munkálatokra kerül sor, így a termelési szünet terveik szerint december 18-án kezdődik és jövő év január 17-én indul újra a gyártás.

Az Audi Hungariánál jelenleg mind a motor-, mind a járműgyártásuk szinte teljes kapacitással dolgozik. A nyári leállás is rövidebb volt a korábbi években megszokottnál, és az év végére is rövidebb szünettel terveznek – közölte a gyártó. A járműgyártásban terveik szerint az utolsó két héten lesz termelési szünet, ezalatt karbantartási- és átépítési intézkedéseket hajtanak végre a gyártásban. A Suzukinál is a két ünnep között kerül sor az év végi karácsonyi leállásra. A termelés december 23-án áll le, majd január 4-én indul újra.

Idén egyelőre, az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) statisztikái szerint, az év első kilenc hónapjában nagyjából 101 ezer autóval kevesebb készült el Magyarországon, mint amennyit a járvány kitörése előtt terveztek. A kecskeméti Mercedes-Benznél tavaly 190 ezer, az esztergomi Suzukinál 185 ezer, a győri Audinál 165 ezer autó készült, mindez összesen több mint félmillió Magyarországon gyártott autót jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.