2007. július. 24. 14:32 Utolsó frissítés: 2007. július. 24. 14:30 Autó

Bioetanol-gyár épül Békéscsabán

Mintegy 25 milliárd forintos beruházás eredményeként bioetanol-gyár épül Békéscsabán - jelentette be Vantara Gyula, a város polgármestere sajtótájékoztatón kedden, Békéscsabán.

Az erről szóló együttműködési megállapodást kedden írta aláa norvég érdekeltségű Global Green One As cég magyarországi ügyvezetőjével, Racker Bélával. Az ügyvezető elmondta: a skandináv anyacég Stockholmban már
működtet egy hasonló gyárat, amelynek lényege, hogy nemcsak bioetanolt állít elő, hanem a technológia során keletkező biomasszából, egyebek mellett villamos energiát is termel.
   
A cég Békéscsabán kívül Kőszegen, Kalocsán és Szombathely térségében is tervez hasonló beruházásokat, így összességében magyarországi befektetéseinek összege számításaik szerint meg fogja haladni a 120 milliárd forintot. A békéscsabai gyárhoz szükséges telephelyet már megtalálták, a földterület megvásárlását előkészítik, s az engedélyes tervek beszerzését követően, a jövő áprilisában megkezdenék az építkezést. A tervek szerint az üzem 2009 januárjában megkezdheti a termelést. 
   
Az évi 200 ezer tonna kukorica feldolgozására alkalmas üzemben várhatóan 100 munkahelyet teremtenek, mivel azonban a többi magyarországi üzem alapanyagellátását is a térségből kívánják megszervezni, a logisztikai részleg további 100 ember foglalkoztatásával számol. Racker Béla elmondta, hogy a termelőkkel 15 éves beszállítói
megállapodásokat kívánnak kötni, ami nemcsak a gyár alapanyagellátását, hanem tervezhető jövőt is biztosít a környék gazdáinak.
   
A cég Békéscsabán évente 16 milliárd forint árbevétellel számol, s abban bízik, hogy a gyártás során keletkező, úgynevezett olcsó hulladékhővel a város intézményeinek, ingatlanjainak energiaellátását tudja segíteni. Vantara Gyula elmondta, hogy Békéscsaba vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb és újabb munkahelyek teremtődjenek, s ehhez kíván partnere lenni a norvég befektetőknek.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?