BrandContent OTP Alapkezelő 2021. január. 26. 12:30

Krízis és kilábalás: Kína mindenben élen jár?

A globális koronavírus-válság kiindulópontja Kína volt: az egészségügyi és a gazdasági krízis is itt ütött be először. A jelek szerint viszont a kilábalásban is élen jár az ázsiai régió, ahol egyelőre sikerült elkerülni a vírus terjedésének második hullámát, a gazdasági aktivitás pedig már megközelíti a tavalyi szinteket. Boér Leventét, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatóját a feltörekvő részvénypiacokról kérdeztük.

Az év első felében a feltörekvő piacok nagyon nehéz időszakot éltek át. A koronavírus-válság márciusi mélypontja itt jóval erőteljesebb esést okozott, mint a fejlett piacokon. Milyen okok vezettek ehhez?

A vírus először Kínát és az ázsiai régiót érte el, ahol a piacok elsőként szembesültek a gazdasági károkkal, nem tudtak rá felkészülni. Mivel ez a régió képviseli a legjelentősebb súlyt a feltörekvő piacokon belül, elkerülhetetlen volt az egész fejlődő piaci univerzum viszonylagos alulteljesítése. A pánikhelyzetekben szokásos ösztönös reakció, a dollárba való menekülés a fejlődő piaci devizák értékvesztését okozva még tovább erősítette a hatást. Ráadásul a lecsökkenő mobiltás, a visszaeső közlekedés okozta negatív olajkeresleti sokkra az OPEC kezdetben nem tudott hatékony választ adni, ami az olajárak összeomlásához vezetett. Ehhez társult még az általános nyersanyagpiaci gyengeség, ami a jelentős nyersanyagtermelő brazil, dél-afrikai és orosz régióra nézve okozott súlyos veszteségeket.

Az év végére a kilábalás üteme felgyorsult, a feltörekvő piacok lassan utolérik a fejlett piacok idei teljesítményét. Minek köszönhető az utóbbi hónapok emelkedése?

A nyár végi, kora őszi időszak egyértelműen az ázsiai piacok erejéről szólt. Egyrészt ezeken a piacokon nagy súllyal szerepelnek az idén abszolút sztárnak számító technológiai részvények, másrészt itt a világ többi részénél jóval hatékonyabban sikerült a vírus elleni védekezés, és egyelőre a második hullámot is sikerült elkerülniük. A gazdasági aktivitás alig marad el a tavalyitól, az idén várhatóan továbbra is növekedési pályán tudják tartani a gazdaságukat, miközben egyre inkább átállnak a saját belső fogyasztásukra épülő modellre. Az amerikai választások közeledtével ősszel az USA és Kína közötti kereskedelmi háborúról is lekerült a reflektorfény.

Boér Levente, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója

A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemző és kockázatkezelő fő szakirányon, illetve alkalmazott statisztika mellék-szakirányon. 2006-ban megszerezte a Tőzsdei Szakvizsgát, majd 2009-ben a CFA minősítést. Egyetemi évei alatt elnyerte a Goldman Sachs Global Leaders, valamint a GE Scholarship ösztöndíjakat. 2005-től az OTP Alapkezelő Zrt. munkatársa először gyakornokként, 2006-tól portfoliómenedzserként, majd befektetési igazgatóként. Szakterülete a globális feltörekvő részvénypiacok. 2015-ben elnyerte a Privátbankár.hu és a Dorsum Zrt. által alapított szakmai díjat, amellyel az év legjobb fiatal portfoliómenedzserét ismerték el

Mely országok és piacok képviselték a húzóerőt az őszi emelkedésben?

A kínai, tajvani és koreai piac egyértelműen kiemelkedik idén a feltörekvő piaci környezetből. Ha leegyszerűsítve nézzük a folyamatokat, akkor elmondható, hogy ezek az országok képviselik a fejlődő piacokon belül a növekedési szektorokat.

Mire számíthat az, aki éppen most fektetne feltörekvő piaci részvényekbe vagy ezeket a piacokat célzó befektetési alapba?

Jelenleg nem egy szokványos üzleti ciklus forgatókönyvét éljünk át, amelyet megakasztott a szokásos túlhevülés, és egy egészséges korrekció szükséges az egyensúly helyreállásához. Sokkal inkább egy háborús időszaki piachoz hasonlít a helyzet, amikor egy hatalmas külső sokk éri a gazdaságot, és az erőforrások radikális átcsoportosítására van szükség. Jelenleg a sokkhatást a vírus okozza, és a gazdasági szereplőknek ehhez kell alkalmazkodniuk. Végeredményben az egyes vállalatok, összességében pedig a tőzsdék teljesítménye elsősorban a vírussal szembeni helytállásuktól függ. Az elmúlt napokban tapasztalt bíztató vakcinahírek ezért tudtak ennyire pozitívan hatni a tőkepiacokra. Látható ugyanakkor, hogy a járvánnyal jelenleg is sújtott területekre, az amerikai és európai gazdaságokra a következő hónapokban nehéz időszak vár, különösen a szolgáltatószektort illetően. A fő kérdés, hogy milyen hamar sikerül ezeket a szektorokat helyreállítani.

Mivel számolhatnak az Ázsián kívüli piacok?

Az Ázsián kívüli fejlődő piaci országok a fiatalabb lakosságuk miatt demográfiailag az átlagnál kedvezőbb helyzetben vannak, és mivel a vírus leginkább az idősebb korosztályra veszélyes, adott esetben vakcina nélkül is sikeresebbek tudnak lenni a védekezésben. A globálisan továbbra is támogató, laza monetáris és fiskális gazdaságpolitikák szintén jótékony hatással vannak a tőkepiacokra.

A Trump-korszak lezárásával bízhatunk abban, hogy a korábbinál kooperatívabb és kiszámíthatóbb nemzetközi környezet köszönthet be, kevesebb szankciós fenyegetéssel és több párbeszéddel. Úgy gondolom, hogy a következő időszakban folytatódhat a tőkepiaci kilábalás. Amennyiben a következő hetekben láthatóvá válik a korlátozó intézkedések hatása, a befektetők „átnézhetnek” a gyengének ígérkező idei negyedik és 2021-es első negyedéven, és már az ezt követő fellendülést kezdhetik árazni, amelyhez a 2020-as év megfelelően alacsony bázist nyújt.

Melyek a legígéretesebb feltörekvő piaci régiók a jövőre nézve?

Azt gondolom, hogy az ázsiai régió továbbra is erős marad. Hosszú távon folytatódik a globális gazdasági egyensúly keletre tolódása, és itt találhatóak a legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező szektorok. Pár éves időtávon azonban taktikailag érdekesebb befektetési lehetőséget nyújthat az idei évi alulteljesítés után historikusan rendkívül kedvező értékeltségűvé vált EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió. Jelenleg különösen érdekesnek tűnik a török helyzet, ahol egy nagyon pozitív gazdaságpolitikai fordulat van kibontakozóban. Amennyiben Erdogan elnök az elmúlt évek gazdasági vesszőfutása után tényleg hajlandó elfogadni a mostani, korábbinál piackonformabb gazdasági stáb válságkezelését, jelentős fordulat állhat be a külföldi befektetők gondolkodásában, és ismét visszatérhetnek a török piacra.

A tartalom az OTP Alapkezelő megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu nem vett részt.