BrandChannel Telekom 2021. január. 15. 11:30

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Mit kezdhet egy fiatal ma az ötleteivel? Hol és hogyan találhat támogatásra, együtt gondolkodásra és mentorálásra? Körbenéztünk, hogy működik ez a nagyvilágban – és itthon, hogyan lesz egy jó és merész gondolatból támogatott projekt.

A legtöbben tapasztaltuk már valószínűleg az életünkben azt, hogy eszünkbe jutott egy szuper ötlet vagy kezdeményezés, azonban ennek megvalósításához már nehezen találtunk megfelelő platformot. Különösen igaz lehet ez a Z generáció tagjaira, akik esetleg nem rendelkeznek még akkora szakmai tapasztalattal, így még nehezebb támogatót vagy mentort találniuk. Szerencsére manapság egyre többen gondolják úgy, hogy felkarolják ezt a generációt, segítik, támogatják és tanítják őket, hogy újító ötleteiket megvalósíthassák.

Programok a nemzetközi színtéren

Nem ismeretlen az ilyen, kifejezetten fiatalokat célzó inkubátorprogram. Külföldön egyre több vállalat vagy kezdeményezés összpontosít a Z generáció innovatív és friss ötletet hozó tagjaira. A Target két évvel ezelőtti inkubátor programja a Z generáció azon vállalkozóira összpontosított, akik jót akarnak tenni a világ és a bolygó számára. A cég három felkaroltja még nem volt 24 éves, amikor ötleteikre felfigyeltek: projektjeik a környezettudatosságra és a szociális érzékenységre összpontosítottak. Az egyik résztvevő szárított gyümölcsöket állított elő olyan betakarításokból, amelyek egyébként a kukában landoltak volna, más komposztálható csészéket és villákat készít terményhulladékból, de olyan is volt, akinek a cége mozgássérült babákat alkot szintén mozgássérült gyermekek számára, hogy hozzájuk hasonló játékokat kaphassanak.

Hasonló a helyzet a kanadai DMZ vállalatnál is, ahol a Ryerson Basecamp program kifejezetten a fiatal vállalkozók támogatására jött létre. A projekt oktatást, mentorálást és anyagi forrásokat biztosít a fiatalok számára, hogy sikeres vállalkozásvezetővé váljanak. A DMZ legfrissebb projektjei között szerepel a SpitStrips nevű startup, mely újrafelhasználható véralkoholszint mérő csíkokat készít, a Pezzack ClassyCyborgs nevű kezdeményezésében pedig olyan applikációt fejlesztettek, amely látássérült embereknek tanítja meg a Braille-írást.

De mi a helyzet itthon?

Hol találhat támogató és inspiráló közösséget, szakképzett mentorokat egy fiatal innovátor? A Magyar Telekom fiatalok számára kialakított országos platformja, a MagentaKraft erre kínál jó alternatívát. A program fiatalok különböző ötleteit segít felkarolni, majd az elejétől a végéig hozzájárul a megvalósításhoz. A MagentaKraft egyszerre nyújt lehetőséget a kísérletezésre és arra, hogy a résztvevők önmagukat fejlesszék, melyben szakmai és technikai segítséget kapnak.

Az országos kezdeményezésben egyfajta virtuális közösséget alkotnak a tagok, akik a hamarosan megnyíló, podcast stúdióval, videós eszközökkel és egyéb technikai eszközökkel (pl. 3D nyomtató, robotok, robotkar és drónok) felszerelt debreceni székhelyű közösségi térben is összeülhetnek és alkothatnak. A jelentkezés menete viszonylag egyszerű: a jelentkezők, vagyis krafterek a program honlapján küldhetik el ötleteiket, a legjobbak pedig bekerülnek a Kraftba és kiválaszthatják, hogy egy hosszabb vagy egy rövidebb folyamaton szeretnének végigmenni szakmai edukátorok segítségével.

Bezárt a világ? Akkor ötleteljünk együtt, online!

A 2020-as évben a MagentaKraftot sem kímélte a koronavírus, a világjárvány miatt a debreceni helyszín nem tudott megnyitni, így minden az online térben zajlott. Bár a tervezett forgatókönyvet teljesen felülírta a pandémia, azért kicsit sem kell féltenünk a Z generációt, ha arról van szó, hogy feltalálják magukat az online platformokon. Nem véletlenül hivatkozunk rájuk digitális bennszülöttekként, ennek a nemzedéknek a tagjai már a digitális világban születtek és nőttek fel, így nemhogy nem kell megtanítani nekik bizonyos dolgokat, az internetet és az új technológiai eszközöket illetően, hanem ők tanítják az idősebb generációkat. A MagentaKraft online közössége jelenleg 600 főt számlál a Discordon, ahol live tréningek folynak. Az itt elérhető tartalmakat melyek nemcsak a Kraftba már beválogatott aktuális projektekről szólnak bárki megnézheti, aki szívesen becsatlakozna valamelyik innovatív kezdeményezésbe, vagy csapattársat keresne maga mellé.

Bár elsőre úgy tűnhet, nehézséget okoz egy ilyen projektben a kizárólag online kapcsolattartás, illetve a közvetett kapcsolat, de pont ettől a generációtól nem áll olyan távol a folyamatos online jelenlét. Tény, hogy a kényszer hozta ezt a fordulatot, de ahogy az iskolákban a digitális oktatás, úgy itt az alkotás menete is megújulhat a rendhagyó formától. Egyrészt a Z generáció könnyebben adaptálódott valószínűleg az új helyzethez, mint idősebb társaik, másrészt online térben akár még koncentráltabban is mehet a munka, a forrásismereteket is még jobban el lehet sajátítani, a technikai körülményekről és lehetőségekről nem beszélve.

Amikor az ötletből támogatott projekt lesz

A programban jelenleg 10, saját projekttel érkező csapat vesz részt, melynek tagjait a Telekom szakértői, az edukátorok segítik végig. A MagentaKraft kezdeti hónapjaiban ötletbeküldési időszak volt, bárki jelentkezhetett, akinek volt egy jó ötlete. Ezt követően augusztusban  kihirdették az első, Folytassuk együtt! névre hallgató KraftChallenge pályázatot, melynek fődíjasa 1 millió forint támogatást kapott a vállalattól. A Folytassuk együtt! a karantén ideje alatt indult kezdeményezésekre fókuszált, a kihívásra 25 pályázat vérkezettt. A győztes, Bajzák Anna Balkonkertész képzése lett.

A pályázat második helyezettje Huszár Fanni csapatának Dress Coding projektje, harmadik pedig Géró Kristóf csapata lett Scool nevű ötletükkel. A két csapat nyereményeként automatikusan felvételt nyert a MagentaKraftba, ötleteik kivitelezését szakmai csapat segítette tovább. A három Hello Biznisz különdíjat Turay Diána és csapata a Könyvelő-Net, Varga Bencéék a Beszállító keresés digitális reformja!, valamint Vedres Tamás csapatának Flybuilt! projektje nyerte.

A programról Szabó Bélát, a Telekom márka és kereskedelmi kommunikációs igazgatóját kérdeztük:

Honnan indult a MagentaKraft ötlete?

Szerettünk volna a Telekom megüresedett, már nem használt helyiségeit értékteremtő módon újrahasznosítani. A MagentaKraft születése egy hosszú út eredménye és ma már úgy beszélhetünk róla, mint a Telekom fiataloknak szóló platformjáról. Általában a nagyvállalatok nem szoktak ilyen színtű dolgokba beleállni, ezért nagyon büszkék vagyunk rá, hogy nekünk sikerült. A fiatalokat nem a telefonjuk hátlapjáról kell megítélni, hanem arról, hogy mire képesek okoseszközeikkel. Ezzel egy történelmi lehetőséget kaptak, nekünk pedig a felnőttek világában, a nagyvállalatoknál, történelmi felelősségünk, hogy megteremtsük a lehetőséget, hogy megmutathassák mit tudnak, hogy újabb és újabb ötletek születhessenek.

 

Hányan jelentkeztek a programba és ebből hányat válogattak be?

Az első ötletbeküldési időszak alkalmával egy online ötletládán keresztül bárki tudott jelentkezni, aki úgy érezte, hogy van egy jó ötlete. Sokan jelentkeztek, ezért ezt végül le is kellett zárnunk, 5 projektet választottunk ki. Ezt követően volt még egy KraftChallenge, ahova további 25 pályázat érkezett, innen is 5 csapattal mentünk tovább.

 

Hogyan befolyásolta a koronavírus a projektet, illetve a jövőre nézve min változtat?

A debreceni helyszínünket nem tudtuk megnyitni, pedig már minden készen állt, ugyanakkor az új helyzethez is gyorsan alkalmazkodtunk. Szerintem a jövő csak annyiban fog változni, hogy végre használatba vehetik a fiatalok ezt az általunk létrehozott közös alkotóteret, ahol a technikai segítségek is rendelkezésükre állnak majd. A MagentaKraft jelenleg egy folyamatosan bővülő virtuális közösség, aminek a tagjai az online térben tudnak közösen alkotni. A következő évben viszont bízunk benne, hogy a személyes találkozásokra és ötletelésekre is sor kerülhet.

 

Mikor indítják a következő jelentkezést, változtatnak-e bármit a programban a mostanihoz képest?

Rengeteg dologgal készülünk a jövő évre, januárban indulhat majd a következő ötletbeküldési időszak, de lesznek kisebb megoldandó feladatok, ún. KraftQuestek, és az év második felében nem marad majd el a KraftChallenge sem. Ami pedig a debreceni helyszínt érinti, reméljük, hogy minél hamarabb azt is megnyithatjuk.