Miért egészséges az antioxidáns?
Ohio állam egyetemének kutatói olyan sárga paradicsomot termesztettek, amely valószínűleg még egészségesebb, mint a közönséges piros paradicsom, mert az emberi szervezet többet tud felszívni a benne lévő likopin antioxidánsból, mint a piros paradicsomból, noha az utóbbiban több van.
Fontos a szín © sxc.hu |
"Noha a piros paradicsom jóval több likopint tartalmaz, mint a sárga paradicsom, a pirosban zömmel olyan formában van jelen az anyag, hogy az emberi szervezet nehezen tudja felszívni. Tehát a kísérleti alanyok kevesebb likopint fogyasztottak, amikor a sárga paradicsomból készült szósszal leöntött spagettit ették, mégis jóval több likopint szívott fel a szervezetük" - szögezte le Steven Schwartz, a kutatás vezetője az egyetem tudományos közleményében.
Sajnos az a fajta sárga paradicsom, amellyel a kutatók kísérleteztek, nem kapható a zöldségeseknél, csupán az Ohio állam mezőgazdasági kutatóközpontjában terem, ezért a kutatók más sárga vagy arany színű paradicsomot ajánlanak alternatívaként az érdeklődőknek.