Zhvg MTI 2024. április. 30. 23:58

Vádat emeltek két ember ellen, mert kivágták Robin Hood platánfáját

A fát 2016-ban az év angliai fájának választották.

Vádat emelt kedden az angol-walesi főügyészség két férfi ellen, akik a hatósági gyanú szerint tavaly szeptemberben kivágták a világ egyik leghíresebb platánfáját a Római Birodalom egykori Britannia tartományának északi határfalánál.

A kétszáz éves fa közvetlenül a második században Hadrianus császár által építtetett, a jelenlegi Észak-Angliát az Ír-tengertől az Északi-tengerig teljes szélességében átszelő védőfal mellett állt, és rendkívül népszerű turistalátványosság volt a festői helyszín miatt.

A fát az egész világon ismerték, mivel feltűnt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című, Kevin Costner, Morgan Freeman és Alan Rickman főszereplésével 1991-ben forgatott film több kulcsjelenetében, 2016-ban pedig az év angliai fájának is megválasztották.

A platánt azonban tavaly szeptemberben kivágták. A világszerte hatalmas felháborodást szító ügyben több embert, köztük egy 16 éves fiút is őrizetbe vettek, de végül két férfi, a 38 éves Daniel Graham és a 31 éves Adam Carruthers ellen emeltek vádat kedden rongálás bűncselekményének gyanújával.

Az esetet súlyosbítja, hogy a kidőlő fától megsérült az egykori római császár parancsára épült fal is.

A két vádlott május 15-én áll az észak-angliai Newcastle magisztrátusi bírósága elé.

A helyi nemzeti park szakértői reménykednek abban, hogy a kivágott platánfa csonkja idővel újból kihajthat, de hangsúlyozzák, hogy ez valószínűleg csak évek múlva derül ki.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.