Zhvg Lengyel Miklós 2023. június. 03. 12:42

Sós lett a csapvíz Uruguayban a kormány kétségbeesett lépése után

Vészhelyzetben a kormány Uruguayban miután a szárazság miatt sós tengervízzel keveri az édesvizet, és emiatt napok óta tüntetnek a latin-amerikai országban.

“Már 26 napja nincs rendes ivóvíz Montevideoban és környékén. Itt lakik az ország lakosságának a 60 százaléka. Jön víz a csapból csakhogy az sós! A nátriumtartalma túlságosan magas”- mondja a Föld barátai környezetvédő mozgalom egyik aktivistája a francia közszolgálati RFI tudósítójának Montevideoban.

Miért sós a víz? Mert a szárazföldi kutak jórészt kimerültek a hároméves aszály következtében, és a kormány arra kényszerült, hogy a Rio de La Plata folyó torkolatából vezesse a vizet a hálózatba. Csakhogy ott már az édesvíz keveredik a tengervízzel, amely sós. Ezért a hatóságok fel is szólították a betegeket, hogy ne igyanak a csapvízből, ám természetesen az egészségesek se nagyon bírják a sós vizet.

Az utcákon rendszeresen tüntetnek: vizes palackokat vágnak a földhöz, és követelik, hogy a kormány tegyen már valamit.

A tudósok már régen figyelmeztettek arra, hogy a klímaváltozás krónikus vízhiányhoz vezethet Uruguayban. Az elmúlt években már a szokásos eső mennyiségnek csak az egyharmada érkezett meg Uruguayban, ahol a szakértők rámutatnak arra, hogy a kormány a meglévő vízzel sem gazdálkodik ésszerűen. A hálózat régi, elavult, a víz jelentős része elszivárog. A kormány másra költi a pénzt, a vízhálózat felújítása évek óta várat magára.

A vészhelyzetben a kormány kapkod: legutóbb úgy döntöttek, hogy támogatják a palackos víz előállítását - írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy a palackokba csak édesvizet tölthetnek. Az amerikai nagykövetség május közepén arra figyelmeztetett mindenkit Montevideoban, hogy a főváros nagy víztárolójában csak 18 napra van elég víz.

Mit tesznek az emberek Uruguayban? Lesik a meteorológia előrejelzést, és imádkoznak az esőért. A meteorológia intézet előrejelzése szerint júliusban már nagy esők jöhetnek, és így feltölthetik a víztárolókat. És addig? Marad a sós víz, amely után az emberek jórészének hányingere támad Uruguayban.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.